SWITCH TO ENGLISH

Marmură

5 lucruri pe care nu le știai despre marmură

Este un lucru bine știut că marmura este un material foarte apreciat, care are o multitudine de întrebuințări în diverse domenii. Încă din antichitate, aceasta a fost folosită în construcții și artă deopotrivă, astăzi putând fi admirate numeroase statui și temple antice din marmură. Totodată, este un material versatil și este prezent în domeniul construcțiilor și astăzi, de la muzee, hoteluri până la teatre, biserici și locuințe personale.

Am putea crede că știm totul despre această piatră naturală, însă unele informații pot fi surprinzătoare. În continuare, vom prezenta 5 lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știai despre marmură.

1. Calcarul este deseori confundat cu marmura

Din punct de vedere chimic, calcarul și marmura sunt foarte similare, amândouă compuse din carbonat de calciu. Totuși, modul de formare este diferit. În vreme ce calcarul este o rocă sedimentară, marmura este o roca metamorfică. Marmura se formează atunci când calcarul este supus la temperaturi extrem de înalte și la o foarte mare presiune în scoarța terestră, cauzând o schimbare în structura moleculară a acestuia. Rezultatul final este o roca diferită ca aspect și structură care este, însă, considerată o varietate de calcar.

2. Are culori diferite în funcție de intruziunile prezente

Cu toate că marmura albă conferă oricărei construcții un aspect rafinat și elegant, această piatră naturală poate fi găsită într-o varietate bogată de culori de o frumusețe incontestabilă. Cele mai comune culori pe care marmura le poate avea, pe lângă cea albă, sunt: cenușiu, negru, roșu și gri. Această varietate se datorează intruziunilor precum sărurile de fier (roșu), manganul (maro), sau grafitul (gri). Totodată, datorită procesului de formare, aceste intruziuni alcătuiesc, deseori, modele complexe pe suprafața marmurei.

3. Statuile grecești de marmură nu au avut dintotdeauna culoare albă

Atunci când privim unele dintre cele mai apreciate opere de artă din antichitate, statuile grecești, este greu de imaginat că vreodată au avut o altă înfățișare. Cu toate că aspectul lor monocrom este apreciat peste tot în lume și au fost emise numeroase supoziții legate de motivul pentru care grecii au ales culoarea albă, tehnologia modernă ne arata că aspectul lor inițial era cu totul diferit. În urma analizării sculpturilor grecești cu lumină ultravioletă, s-a demonstrat că acestea erau, inițial, pictate în culori vii. Așadar, în ciuda aspectului simplu și elegant al marmurei albe, se pare că intențiile vechilor greci în legătură cu aceste statui erau diferite de ceea ce putem admira noi astăzi.

4. Marile piramide egiptene au fost, inițial, acoperite cu marmură

Cu toate că piramidele egiptene sunt unele dintre cele mai cunoscute construcții antice din întreaga lume, puțini știu că ceea ce vedem astăzi seamănă foarte puțin cu aspectul lor inițial. Cu mii de ani în urmă, marile piramide aveau o culoare albă, datorita plăcilor de calcar cu care acestea erau acoperite. Piramidele mai mici erau acoperite cu plăci similare, de culoare mai închisă. Acesta au fost îndepărtate mai tărziu, în perioada califatului, fiind utilizate la construirea moscheelor. Așadar, ceea ce vedem astăzi nu reprezintă aspectul original al acestor magnifice construcții antice, ci structura lor realizată din blocuri de piatră.

5. Se află în continuă transformare

Chiar și după prelucrare, finisare și montare, marmura nu încetează niciodată să fie predispusă la schimbări. Pentru a păstra calitatea marmurei, mentenanța este un aspect foarte important care va ajuta la păstrarea strălucirii inițiale și la prevenirea deteriorării suprafețelor în timp. Pentru a preveni schimbările de aspect și calitate, este important ca marmura să fie curățată des, cu detergenți delicați, pentru a evita reacțiile nedorite.

Marmura reprezintă o resursă finită pe care natura ne-a oferit-o și care s-a format în zeci de mii de ani. Unele tipuri de marmură nu mai există în ziua de astăzi, din acest motiv considerăm că resursele de piatră naturală trebuie conservate. Subliniem importanța operațiunilor de mentenanță în defavoarea înlocuirii totale sau parțiale!

Totodată, pentru suprafețe mari, BrownStone oferă servicii de mentenanță a marmurei și a altor tipuri de piatră naturală. Serviciile noastre variază de la proiectare, furnizare de materiale și montaj până la șlefuiri și tratamente folosind soluții tehnice de ultimă oră și materiale de calitate superioară.

Curățare profesională marmurăMentenanță marmură

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.