Fie că vorbim despre un hotel, un centru spa sau o casă, piscina este deseori privită ca un punct de atracție și relaxare, mai mult decât aleile cu trandafiri, peluza verde sau arborii ornamentali. De aceea este important să oferim acestui spațiu o amenajare potrivită, de calitate și cu o investiție inițială care să se justifice pe termen lung.
Nu ești sigur ce material să folosești pentru piscina ta? Pe parcursul acestui text, ne-am propus să îți oferim câteva idei utile și informații referitoare la avantajele oferite de piatra naturală, folosită pentru amenajarea piscinelor.
Aspectul elegant, plin de farmec al piscinelor amenajate cu piatră naturală, marmură sau mozaic atrag atenția clienților, care solicită specialiștilor astfel de placări rezistente și frumoase.
Ce tipuri de piatră se pot folosi la piscine și unde?
Se poate folosi marmură, travertin, granit, ardezie sau orice altă piatră. Chiturile recomandate sunt cele epoxidice, impermeabile.
De asemenea, pentru piscinele deschise se recomandă piatră naturală în nuanțe deschise. Astfel diferența de temperatură dintre un material deschis la culoare și unul închis poate ajunge la până 8 grade Celsius pe timpul verilor toride.
Piatra naturală se poate folosi îndeosebi pentru pardoseli cât și pentru orice decorațiune din zona piscinei. Nu se recomandă folosirea pietrei în piscina propriu-zisă, unde există un contact permanent cu apa.
Aproape de natură: Cele mai importante beneficii ale pietrei naturale, pentru piscine
Sursa foto: eec.today
Piatra naturală câștigă teren și e tot mai căutată. De fapt, nici măcar nu este o invenție nouă.
Încă din antichitate, constructorii au folosit calcar, marmură și travertin ca materiale de construcție ale băilor și saunelor. În vremurile moderne, farmecul și luxul au fost constant redefinite de arhitecți și designeri creativi.
Versatilitatea pietrei îți permite să creezi orice aspect dorești. De exemplu, travertinul se pretează perfect pentru decorul rustic în aer liber. O terasă de piscină cu gresie fină cu model sau marmură de Carrara emană lux și rafinament.
Nu uita de granit și ardezie – ambele se pretează la fel de bine pentru a crea un aspect elegant sau unul mai robust și mai rustic. Calcarul și gresia de exterior pot fi alegeri inspirate pentru placarea exterioară a piscinelor. Dacă visezi la o piscină care să asigure funcționalitatea și să fie în același timp o bucurie pentru ochi, alege placarea cu piatră naturală.
Aspectul este important, dar e bine să ții cont și de alte caracteristici ale materialelor de construcție pentru piscine. Din fericire, piatra naturală are numeroase avantaje, nu doar estetice. Să vedem așadar împreună ce atribute are piatra naturală, pe care o poți folosi pentru amenajarea piscinelor.
Rezistă căldurii soarelui
Dacă piscina se află într-o zonă în care verile sunt fierbinți, imaginează-ți că plăcile de beton și picioarele goale nu sunt tocmai compatibile. Senzația unui beton fierbinte sub tălpi, când vrei să te răcorești la piscină, nu e chiar ce ți-ai dori.
Materialele naturale nu sunt numai plăcute vizual, ci oferă și un grad de confort pentru utilizatori.
Atunci când alegi materialele pentru deck-ul piscinei tale, asigură-te că acorzi atenție rezistenței la căldură. Nu vei greși dacă optezi pentru travertin, marmură sau ardezie în nuanțe deschise la culoare. Niciuna dintre aceste pietre naturale nu devine prea fierbinte la atingere, în arșița verii.
Ardezia este o altă piatră naturală cunoscută pentru capacitatea sa de a tempera căldura. Privește acoperișurile clădirilor construite în zone cu climat fierbinte – Spania, Maroc. Sunt adesea construite cu ardezie. Apropo de rezistența la căldură, pietrele naturale rezistă și la temperaturi de îngheț, în cazul piscinelor exterioare.
Suportă bine influența apei
Influența apei asupra materialelor folosite la amenajarea piscinei trebuie să te intereseze.
Atunci când alegi materialele pentru piscină, apa este unul din principalii factori de eroziune și deteriorare.
Impermeabilizarea este procesul prin care piatra naturală dar și alte materiale solide devin rezistente și nu se deteriorează la contactul prelungit cu apa sau alte lichide. Un alt avantaj constă în evitarea umezirii stratului de suport. (adeziv, șapă, tencuială).
Este foarte important de reținut că impermeabilizarea nu este un proces standard ci diferă de la o piatră naturală la alta. Așadar, experiența celor care realizează această operațiune sau propun materiale este deosebit de importantă.
După cum menționam mai sus, chiturile epoxidice sunt impermeabile și ar trebui folosite în detrimentul altor chituri cu grad mai mic de impermeabilitate.
Mai multă siguranță
Nu există copil, dar și adult, care să reziste tentației de a face un salt în apa rece și albastră a piscinei, într-o zi fierbinte. Însă pot apărea accidente cauzate de alunecări sau alte neatenții.
Granitul, travertinul și calcarul oferă toate beneficiile unei suprafețe anti-alunecare. Chiar și marmura, o piatră adesea asociată cu o suprafață lucioasă, este sigură pentru zonele piscinei, atâta timp cât are un finisaj adecvat. Selectarea pietrelor pentru exterior, cu un finisaj ușor grosier, garantează cel mai înalt nivel de siguranță.
Siguranța nu ar trebui tratată ca un detaliu secundar niciodată, mai ales în cazul piscinelor deschise publicului larg sau cele din hoteluri, pensiuni, cluburi de vară, săli de evenimente.
Buciardarea este un proces tehnic prin care pardoseala din piatră naturală se transformă într-o suprafață antiderapantă.
Versatilitate, originalitate și bun gust
Sursa foto: eec.today
Pentru piscinele de lux, piatra naturală se poate folosi la diverse decorațiuni și obiecte exterioare împreună cu multe tipuri de materiale precum mozaicul, sticla / ceramica.
Cu o gamă extrem de variată de culori și texturi, nu există o limită în ceea ce privește creativitatea și originalitatea unei amenajări cu piatră naturală!
Rezistența în timp
O întrebare sau nelămurire pe care o auzim des vizează rezistența în timp și mentenanța corectă a pietrei naturale. Atât în spații comerciale dar și rezidențiale deoarece investiția în piatră naturală de calitate nu este cea mai ieftină iar clienții doresc să se informeze corect înaintea deciziilor importante.
Fiind un material folosit de-a lungul secolelor, durabilitatea pietrei naturale este dovedită de construcțiile celebre fiecărei epoci.
Piscinele pentru scăldat au o istorie îndelungată, începând cu Roma antică și Grecia. Primii constructori de piscine au folosit cărămizi de teracotă bine montate pentru pereții și podelele piscinei. Cei care se scăldau în piscinele de la Pamukkale, locul vechilor izvoare termale turcești, s-au bucurat de frumusețea teraselor de travertin, care există și astăzi.
Odată cu progresul tehnologic s-au realizat mari progrese în ceea ce privește restaurarea pietrei naturale. Practic, orice suprafață sau pardoseală din piatră naturală poate fi refăcută ca nouă în urma șlefuirii profesionale, realizate cu echipamente și consumabile de cea mai bună calitate.
Așadar, putem reface piatra naturală și să îi redăm aspectul de nou oricând este nevoie, ideal la intervale regulate de timp. Din acest punct de vedere, investiția în pardoseli din piatră naturală este una rentabilă pe termen lung.
Cine nu si-ar dori ca peste 10 sau 20 de ani de la montaj să aibă o suprafață care arată ca nouă, fără mari batăi de cap sau costuri asociate cu un montaj nou?
Atenție însă la curățenia zilnică deorece unele substanțe aparent inofensive pot deteriora piatra naturală. Asigură-te că personalul sau firma care se ocupă de curățenie cunoaște ce produse sunt sigure pentru curățenia marmurei, travertinului și celorlate pietre naturale.