SWITCH TO ENGLISH

Piatră naturală

Ce trebuie să cunoști despre întreținerea pietrei naturale?

Pietrele naturale se numără printre cele mai frumoase, prețioase și rezistente materiale de construcție. Este motivul pentru care le selectăm pentru numeroase proiecte, de la pardoseli și pereți, până la ornamente și finisaje de lux delicate, dar în același timp spectaculoase.

De unde apare necesitatea procedurilor de întreținere?

În ciuda faptului că este vorba despre materiale robuste (marmura și travertinul mai puțin), care aparent ar trebui să dureze o veșnicie, în realitate, toate prezintă o anumită sensibilitate la:

 • Intemperii;
 • Uzură;
 • Detergenți;
 • Murdărie;
 • Acizi;
 • Grăsimi, etc.

Înainte de utilizare, fiecare suprafață în parte trebuie supusă unor operațiuni specifice pentru a-și păstra aspectul și valoarea. Practic, plăcile se pot zgăria, păta, murdări sau pot absorbi lichidele cu care intră în contact, acțiuni condiționate de:

 • Compoziție (marmura și travertinul au o bază calcaroasă, iar granitul din oxizi de siliciu);
 • Gradul de porozitate (travertinul este cel mai poros, urmat de marmură și apoi de granit).

Imagini marmură degradată:

Click pe orice imagine pentru a mări

Cum ne ocupăm de conservarea caracteristicilor pietrelor naturale?

La solicitarea clienților sau arhitecților implicați în proiectele de construcții, ne ocupăm de efectuarea tratamentelor de conservare a pietrelor naturale. După caz, poate fi vorba despre proceduri de sablare, ceruire, lustruire, etc.

Tipul tratamentului aplicat depinde în mare măsură de:

 • Calitatea materiei brute (plăcile de marmură, granit, travertin se pot prezenta cu structuri, texturi și compoziții variate);
 • Destinațiile rezervate (pentru amenajări interioare / exterioare, pardoseală / blat de bucătărie, etc.);

Ulterior, după tratarea corespunzătoare și darea în folosință, piatra naturală trebuie corect întreținută. În acest sens este necesar ca beneficiarii să presteze o deosebită atenție la măsurile de protejare și conservare a proprietăților materialelor incluse.

La ce se referă procedurile de îngrijire a suprafețelor din piatră naturală?

Indiferent dacă se montează un pavaj exterior, o pardoseală pentru salon sau un blat în bucătărie, piatra naturală trebuie tratată:

 • La suprafață, pentru îndepărtarea murdăriei, petelor, etc.;
 • În profunzime, pentru restabilirea caracteristicilor inițiale.

Uneori, ajunge simpla intervenție a unor soluții de spălat neutre, total neagresive, alteori apare necesitatea folosirii unor produse specifice pentru fiecare tip de piatră.

În general, oricare sunt exigențele, măsurile de îngrijire au în vedere:

 • Întreținerea frecventă a suprafețelor ceruite sau / și lustruite;
 • Îndepărtarea urmelor de funingine, vopsea, silicon, ciment, calcar, rugină, etc.;
 • Împrospătarea aspectului inițial (frumusețe, strălucire, luminozitate, etc.);
 • Protejarea împotriva petelor de ulei, umezelii și a oricărui tip de murdărie sau depunere.
Restaurare pardoseala trepte marmura

Operațiuni de întreținere marmură, hotelul Crowne Plaza din București

Care sunt regulile de bază pentru întreținerea lor?

Respectând indicațiile următoare, precum și recomandările din pachetul tehnic inițial, te asigurăm că oricare este lucrarea cu marmură, cu granit sau travertin, piatra naturală își va păstra integral caracteristicile. În plus, acoperim lucrarea cu o garanție de două decenii.

1. Operațiunile frecvente

Întreținerea zilnică favorizează conservarea proprietăților inițiale. Primul lucru pe care utilizatorii îl au de făcut, este să le protejeze de murdărie și praf cu ajutorul unui aspirator, a unei perii sau mături.

Pasul următor constă în curățarea plăcilor, prin simpla folosire a unei soluții pe bază de săpun / detergent diluat în apă călduță. Săpunurile neutre (pentru rufe) sau speciale pentru pietre naturale sunt cele mai indicate (îndeplinesc rolul de antibacterian și degresant).

Pentru îndepărtarea reziduurilor și detergentului, este suficientă clătirea cu o cârpă moale, bine umezită sau cu un mop (în cazul pardoselilor).

Aceste sfaturi rezultă utile îndeosebi în cazul proiectelor pentru interioare, când suprafețele de marmură, granit și travertin sunt expuse traficului intens și uzurii constante. Însă nu sunt suficiente dacă intră în contact cu substanțe corozive sau care pătează.

2. Operațiunile ocazionale

Procedurile acestei categorii pot fi executate lunar, anual sau de câte ori apare vreo urgență (expunerea la umezeală, pătarea, erodarea, etc.). Efectuate la timp și corect, pot salva caracteristicile pietrelor naturale.

Deosebit de utile se dovedesc tratamentele care influențează strălucirea naturală, reîmprospătând-o, ca de exemplu cele de lustruire sau de cristalizare. De aceste proceduri se pot ocupa și specialiștii BrownStone.

Spre exemplu, lustruirea marmurei și travertinului se face prin produse chimice pe bază de acizi, în timp ce granitul se lustruiește mecanic, prin abraziune.

Vizionează clipul de mai sus pentru a vedea imagini înainte și după o lucrare de restaurare și întreținere marmură, efectuată la o clădire de birouri din București.

Care sunt produsele incompatibile cu piatra naturală?

Generic, pentru îngrijirea suprafețelor de marmură, travertin și granit, sunt indicate produsele alcaline, cu o compoziție bazică (pH mai mic decât 7) sau neutră (pH = 7). Printre cele ”prietenoase” putem menționa amoniacul (soluție lichidă), bicarbonatul, săpunurile și detergenții neutri (de exemplu, săpunul de marsilia pentru rufe).

În schimb, din grupul ”inamicilor” (pot duce la coroziunea suprafețelor și la deteriorarea lor permanentă), fac parte:

a. Produsele acide

Aici intră mai ales substanțele pe bază de acid clorhidric, sulfuric și fluorhidric, din cauza efectului opacizant și coroziv. Acestea pot duce la pierderea luciului natural, la alterarea texturii și coloritului pietrelor.

b. Alcoolul denaturat

Având un pH acid (valoarea este cuprinsă între 5 și 6), poate afecta strălucirea și favoriza erodarea suprafețelor. Este motivul pentru care se va evita folosirea detergenților și soluțiilor care-l conțin.

c. Produsele anticalcar

Dată fiind acțiunea dezincrustantă, orientată spre îndepărtarea depozitelor de calcar, aceste substanțe nu sunt considerate compatibile cu pietrele naturale alcătuite integral din calcar (marmură, travertin).

Indiferent de neclaritățile avute și de informațiile de care ai nevoie, suntem pregătiți să-ți furnizăm răspunsuri detaliate și să te consiliem, fără nicio obligație contractuală sau financiară.

Pentru întrebări cu privire la întreținerea suprafețelor din marmură, travertin și granit, te invităm să ne urmărești postările și să ne adresezi întrebări folosind datele de contact! Te așteptăm cu soluții concrete pentru proiecte de construcții și finisaje de lux de mare complexitate!

BrownStone oferă servicii profesionale pentru întreținerea și mentenanța suprafețelor de marmură sau granit.

Soluțiile tehnice, substanțele și materialele folosite de BrownStone sunt în conformitate cu cerințele actuale ale Uniunii Europene, se ridică la standardele cele mai înalte la nivel internațional tocmai pentru a prelungi durata de viață a pietrei naturale.

CERE OFERTĂ

Curățare profesională marmură

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.