SWITCH TO ENGLISH

ClădiriStilul Neoromânesc în arhitectură

Construcții case în stil neoromânesc – Un plus de valoare casei tale

Dacă îți dorești o casă cu o arhitectură impunătoare, în măsură să-i crească valoarea și peste o jumătate de veac, propunerea noastră este stilul neoromânesc.

Poate că ordinul arhitectonic menționat nu-ți spune mare lucru. Dar pentru descâlcirea nedumiririlor tale, echipa BrownStone va face puțină lumină în privința unui stil reprezentativ pentru perioada victoriană târzie, o epocă ce nu ducea lipsă de minți strălucite, pline de creativitate.

O scurtă incursiune în stilul neoromânesc…

Departe de a se încadra într-un ”sortiment” banal, stilul arhitectural neoromânesc adună sub acoperământul său o încrengătură bine organizată de ”variațiuni” inteligent interpretate de arhitecții vremurilor, mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin autohtone.

Și pentru că ne pregătim să-ți facem cunoștință cu un amestec inspirat de motive și elemente specifice artei bizantine, brâncovenești, etnice sau renascentiste, te invităm să-ți iei o scurtă pauză de contemplare.

Încearcă să construiești, împreună cu noi (deocamdată în gând), casa ori vila la care visezi, foarte bine încadrată în tradiționalul românesc tipic perioadei cuprinse între sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului următor, mai exact, până la ”explozia” comunismului.

Este momentul potrivit să dai curs imaginației… Dar mai întâi de toate, descoperă ce se află la originea caselor neoromânești și totodată a proiectelor de case în stil neoromânesc. Descoperă particularitățile unui stil original, extraordinar, din păcate, multă vreme ”îngropat” sub idealurile comuniste, dar readus la viață prin seriozitatea firmei noastre de construcții și finisaje de lux.

Arhitectura neoromânească, un amestec de artă bizantină…

O prezență destul de bine evidențiată o reprezintă elementele arhitecturii bizantine, cu începuturi bine înrădăcinate în patrimoniul cultural roman. Însă treptat, arta bizantină se concentrează pe doua aspecte inconfundabile, ce contribuie la diferențierea ei de arhitectura imperiului roman.

În principal, este vorba despre două trăsături distinctive, și anume despre spațialitate și despre construcția cupolelor.

Edificiile capătă proporții colosale, fiind ”accesorizate” cu bolți arcuite și cupole sferice. Zidurile din cărămidă le înlocuiesc pe cele din piatră, mozaicurile și picturile încep să elimine detaliile sculptate, în timp ce interioarele monocromatice de odinioară tind să ”înflorească” sub explozia de tonalități vii, pline de culoare.

Fără să ne abatem de la fișa tehnică, încercăm să ne personalizăm ”creațiile” în funcție de cerințele clienților care ne solicită serviciile cu cea mai mare încredere. În acest sens, nu facem rabat nici de la calitatea materialelor utilizate în placările cu mozaic, nici de la paleta de culori la care recurgem, de exemplu, la finisajele de lux.

… cu elemente brâncovenești…

Adeseori confundată cu stilul brâncovenesc, arhitectura caselor neoromânești este doar o interpretare a sa. Specifică perioadei de domnie a lui Constantin Brâncoveanu, ”varietatea” care de altfel îi poartă numele, este încă o fuziune de elemente tipice arhitecturii bizantine, otomane, renascentiste și baroce.

Cel mai bun exemplu îl reprezintă cula, un model arhitectural în jurul căruia se centrează renumitele palate-reședințe domnești (spre exemplu, Palatul Mogoșoaia), considerat un fel de ”prototip” al artei neoromânești. Acestea sunt ușor de recunoscut datorită organizării clădirilor pe două niveluri, care, de regulă, la bază adăpostesc o pivniță.

O altă particularitate ce caracterizează arhitectura brâncovenească este și prezența foișoarelor (pe partea ce dă spre curte) și, nu în ultimul rând, a logiilor (orientate spre pânza de apă). Potrivit obiceiurilor epocii, palatele erau ridicate în preajma râurilor sau a lacurilor.

Indiferent dacă pretențiile clientului se numesc construcții case în stil neoromânesc sau doar brâncovenesc, echipele noastre respectă fiecare detaliu. Totul corespunde 100% proiectelor inițiale, de la selectarea materialelor pentru construcții clădiri și case, până la amenajările interioare.

… cu motive tradiționale locale…

Arhitectura neoromânească ”împrumută” și elemente structurale adeseori regăsite la casele țărănești clădite conform cu stilul rustic. Aici, predomină componentele naturale, de obicei nefinisate, care nu au nimic în comun cu design-ul sofisticat al celorlalte ”prezențe”, ceva mai elaborate.

Pentru amenajările interioare și exterioare se folosea lemn masiv. Iar din punct de vedere cromatic, fiecare decorațiune rămâne fidelă naturii. De la carpete și ștergare țesute manual de mâini pricepute, până la binecunoscutele lavițe și lăzi de zestre, toate păstrează aceleași derivații de maron-roșiatic.

Rareori tonurile pământii își găsesc substitut în paleta aleasă pentru mobilier, zugrăveală sau veselă. Singura ”pată de culoare” care mai întrerupe uneori monotonia plină de farmec a căsuțelor tradiționale, este albul pereților. Acestora li se mai adaugă ornamentele albastre pictate pe ceramică și mobilier.

Cunoaștem prețul lucrurilor autentice, originale, imposibil de egalat de tendințele modernismului. Iar la cerere, nu încetăm să ne surprindem clienții ”asortând” construcțiile pe care le ridicăm sau le renovăm cu motivele tradiționale locale care continuă încă să inspire arhitectura clădirilor neoromânești.

Casa în stil neoromânesc poate fi căminul tău

Suntem pe piață de aproape 2 decenii, iar în tot acest răstimp, am continuat să răspundem pozitiv fiecarei cereri, independent de gradul de complexitate. Fiecare proiect este o provocare și totodată o șansă în plus să creștem atât individual, cât și ca firmă.

Nu am spus niciodată ”pas” solicitărilor și pretențiilor clienților, dimpotrivă. Fără excepții, ne-am asumat responsabilitatea lucrărilor executate, pe care le garantăm o perioadă de 20 ani, evident, atâta timp cât fișa tehnică a proiectului nu este încălcată.

Te afli în căutarea unui arhitect pentru casa viselor tale? Îți dorești ceva deosebit, cu personalitate, în cel mai tradițional stil arhitectural neoromânesc? Putem deveni cei mai buni pentru alegerile tale!

Dacă ești pe același gând cu noi, dacă nu vrei să faci risipă de timp și de bani, pune mâna pe telefon și solicită cât mai curând ajutorul specialiștilor noștri! Mai jos, îți prezentăm mai o parte din lucrările relevante pentru stilul neoromânesc pe care le-am realizat în trecut.

Imagini din portofoliul BrownStone
Construcții case

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.