Cuarțitul ( quartzite în limba engleză ) este una dintre cele mai durabile și rezistente pietre naturale la factori fizici sau chimici dintre toate rocile care se găsesc pe suprafața pământului.
Cu toate că popularitatea și notorietatea cuarțitului sunt mai scăzute comparativ cu granitul, marmura sau travertinul, profesioniștii în construcții și amenajări cu piatră naturală îi cunosc și apreciază adevărata valoare.
Din cauza denumirii asemănătoare se poate crea o confuzie între cuarț ( mineral, cristal ) și cuarțit ( piatră naturală care are în compoziția sa mineralul numit cuarț ) însă ar fi bine de reținut că sunt lucruri diferite.
Cum arată cuarțitul?
Surprinzător, poate pentru o parte a cititorilor, această piatră naturală se aseamănă din punct de vedere al esteticii cu marmura deși compoziția chimică diferă semnificativ, la fel și modul cum s-a format în natură.
Paleta de culoare este una bogată: alb, gri cu diverse nuanțe roșiatice, galbene sau portocalii în funcție de prezența altor minerale. După cum vei vedea în imaginile de mai jos, cuarțitul poate avea și alte culori mai puternice precum roșu, verde sau albastru.
Tipuri de cuarțit
1. White Macaubas
Sursa foto: https://www.tinostone.com
2. Taj Mahal
Sursa foto: https://www.tinostone.com
3. Cuarțit verde
Sursa foto: https://www.tinostone.com
4. Cuarțit roșu
Sursa foto: https://www.tinostone.com
5. Cuarțit Blue Macaubas
Sursa foto: https://www.tinostone.com
Duritate și longevitate
Am văzut cât de elegant și sofisticat arată cuarțitul dar cum se comportă în timp? Dacă ar fi să facem o comparație cu marmura, cuarțitul este fără îndoială mai dur și mai rezistent la contactul cu factori fizici de orice natură.
Despre granit putem spune că are o duritate comparabilă cu cea a cuarțitului dar și în urma acestei comparații tot cuarțitul iese câștigător.
În concluzie, cine folosește cuarțit în ideea unui material durabil și rezistent la acizi, grăsimi, pete, zgârieturi face o alegere mai mult decât potrivită.
Folosirea cuarțitului în construcții și amenajări
Așadar, vorbim despre o piatră naturală care concurează la aspect cu marmura și la duritate / rezistență cu granitul. Acestea fiind spuse, de ce nu vedem cuarțit pe toate drumurile cum s-ar zice în popor?
Motivele sunt obiective totuși: cuarțitul este o piatră mai rară comparativ cu trio-ul bine cunoscut ( marmură, granit, travertin ) se extrage mai dificil, prelucrarea este de asemenea mai dificilă din cauza durității. Prin urmare și prețul plătit de către clienți pentru achiziționare este unul mai mare, în general vorbind.
Pe baza experienței acumulate în teren, managerul general al BrownStone explică faptul că în România cuarțitul a fost și rămâne un material folosit mai rar dar care începe să capete notorietate:
„În străinătate, cuarțitul se folosește ceva mai des și de mult mai mult timp în proiecte sau amenajări de lux însă în România era mai dificil de cumpărat până acum câțiva ani.
Odată ce importatorii și vânzătorii din piața locală au inclus această piatră naturală în oferta lor, arhitecții, designerii de interior dar și clienții au început să manifeste interes.
Problema lipsei de montatori și șlefuitori experimentați rămâne valabilă în continuare, BrownStone fiind una dintre puținele firme din România care a acumulat experiență cu astfel de materiale mai rare în urma colaborărilor desfășurate în Vestul Europei. Ulterior, această experiență s-a diversificat și mai mult în urma lucrărilor realizate în țară.”
Unde se poate folosi cuarțitul?
Blat / masă bucătărie cuarțit. Sursă foto: https://www.precisionstonedesigns.com
Bucătăriile și pardoselile se pretează foarte bine pentru acest material datorită calităților naturale de necontestat: rezistă la umiditate, la temperaturi foarte mari, zgârieturi sau amprente. Având o densitate ridicată, substanțele mai puțin prietenoase cu piatra naturală precum acizii sau grăsimile nu se absorb cu ușurință în cuarțit și prin urmare efectul lor dăunător este mult diminuat.
Cuarțitul reprezintă o alternativă la granit, atât la interior cât și la exterior. De pildă pentru piscine, fațade ale clădirilor, balcoane, elemente decorative în grădini sau curți.
Din cauza faptului că “rivalizează” cu granitul, acesta fiind și mult mai des întâlnit, cuarțiul este confundat uneori cu granitul. În realitate, cele două pietre naturale au în comun duritatea dar compoziția chimică sau densitatea sunt diferite.
Alegerea cuarțitului
Dacă ai ajuns până aici și te gândești serios la cuarțit pentru bucătărie, pardoseală, piscină sau alte zone ale unei case iată câteva lucruri de reținut în urma acestui material:
- Duritatea și rezistența naturală a cuarțitului reprezintă o garanție pe termen lung a investiției tale. În plus, fiind un material mai rar, cu aspect deosebit va contribui inclusiv la valoarea casei sau spațiului unde este folosit.
- Disponibil în multe variante de culoare și texturi. Posibilitățile creative sunt aproape nelimitate iar arhitectul / designerul de interior va fi încântat(ă) deoarece are posibilitatea de a prezenta concepte originale / unice.
- Alegerea finală în folosirea unei pietre naturale în detrimentul alteia este influențată nu numai de buget dar și de preferințe, gusturi sau așteptări referitoare la rezistența în timp a suprafețelor.
Pentru întrebări despre folosirea cuarțitului într-o amenajare sau proiect de construcții ne poți contacta prin intermediul paginii de contact.
De asemenea, în calitate de firmă specializată în lucrări cu piatră naturală, BrownStone oferă servicii de montaj, șlefuire cuarțit, inclusiv consultanță tehnică sau ajutor în alegerea tipului potrivit de material.