SWITCH TO ENGLISH

Marmură

Cum se formează marmura?

Marmura, o piatră naturală splendidă, a fost folosită pentru a face clădiri, pentru a amenaja case și lucrări de artă timp de mii de ani. De la obiective turistice cunoscute, precum Taj Mahal sau Palatul Buckingham, până la amenajările interioare din case elegante și luxoase, marmura a jucat un rol important în toate acestea. Însă cum se formează și de unde provine marmura? Vom afla în continuarea acestui articol.

Cum se formează marmura?

Marmura este o rocă metamorfică, ce a trecut prin procese de transformare care se întâmplă la presiuni sau temperaturi înalte. Pietrele metamorfice sunt formate din alte materiale deja existente pe suprafața pământului. În cazul marmurei, ea este formată din calcar, iar din punct de vedere geologic, marmura este o formă cristalizată de calcar sau dolomită. Marmura se formează la granițele convergente ale plăcilor unde are loc metamofismul.

Principalele țări din care se extrage marmura.

Datorită procesului descris mai sus, marmura poate avea sute de metri grosime și se întinde pe zone geografice mari.. Minele și carierele din marmură sunt situate în aceste zone, de unde se extrage materialul în forma sa naturală. Principalele țări care extrag și produc marmură sunt Italia și China. Însă găsim astfel de mine pe glob și în alte țări, de la India până la Spania, Portugalia și chiar în România.

De ce are marmura diferite culori?

Marmura albă simplă nu este singura opțiune pe care o putem găsi. Datorită prezenței diferitelor minerale și săruri, marmura se găsește în mai multe culori naturale uimitoare, de la roz și maro la verde strălucitor. Culorile diverse apar din cauza diferitelor substanțe. De exemplu, liniile negre sau umbrele gri sunt de obicei cauzate de impuritățile de carbon, în timp ce verdele este legat de o substanță numită serpentină.

Așa cum am menționat anterior, marmura se găsește într-o paletă foarte largă de culori. Marmura formată din cele mai pure calcaroase este de culoare albă. Impuritățile de oxid de fier din calcar vor produce o culoare galbenă, portocalie, roz sau roșie. Argila minerală poate produce culori gri care apar adesea sub formă de benzi după stratificarea compozițională a calcarului original. Materialele bituminoase abundente pot produce marmură neagră sau de culoare gri închisă.

La ce poate fi folosită marmura?

Foarte puține roci au atât de multe utilizări precum marmura. O găsim în multe construcții dar și în diverse alte domenii. Este folosită pentru frumusețea sa în arhitectură și sculptură. Mai mult decât atât, este folosită pentru proprietățile sale chimice în industria farmaceutică și în agricultură. De asemenea, marmura este apreciată pentru proprietățile sale optice în cosmetică, producția de vopsea sau hârtie. Faptul că se găsește în abundență și este relativ ieftină sub formă de piatră zdrobită o recomandă pentru numeroase proiecte de construcție. Așadar, marmura are multe proprietăți unice care o fac să fie o rocă valoroasă în diverse industrii.

Ce influențează costul marmurei?

Costul marmurei variază foarte mult de la un loc la altul, fapt datorat unei game largi de factori. Prețul final variază în funcție de:

1. Disponibilatea pe piață a fiecărui tip de marmură

Dacă până în anii 1990 marmura se găsea în cantități limitate și era considerată foarte scumpă, începând cu sfârșitul anilor ’90 țări precum China, Brazilia, India au început producția de marmură, ceea ce a făcut-o să devină mai accesibilă, la un preț mai redus.

2. Costul de producție

Locurile în care este găsită marmura sunt situate în zone îndepărtate și nu sunt ușor accesibile. În multe cazuri, companiile care produc marmură au cheltuieli ridicate pentru a accesa materialul și acest lucru este resimțit în costurile suplimentare către cumpărătorul final.

3. Calitatea

Factorul care influențează cel mai mult prețul marmurei este calitatea sa. Calitatea marmurei este determinată de amestecul de minerale și de condițiile în care a fost formată. Până în prezent, marmura brută de cea mai bună calitate vine din Italia și Brazilia. Carierele din aceste țări au marmură în cea mai pură formă. Marmura pură este grea, densă și nu se ciupește ușor. De asemenea, are un flux constant de culoare atât în interiorul structurii cât și pe suprafață sa.

Marmura este o rocă rară care se găsește în locuri limitate din întreaga lume. În timp ce vă procurați marmura, trebuie să țineți cont de costul ei, plus cel de transport. Acordați-vă timp pentru a cerceta și a vizita locațiile în care a fost instalat tipul de marmură pe care vi-l doriți și întrebați utilizatorii despre experiența lor. Echipa BrownStone vă poate sta la dispoziție, oferindu-va cea mai bună expertiză în domeniu, pentru ca dumneavoastră să faceți alegerea cea mai bună cu privire la ce tip de marmură achiziționați!


BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.