SWITCH TO ENGLISH

Marmură

De ce este aleasă marmura în multe tipuri de construcții?

Marmura este o rocă metamorfică, formată atunci când calcarul este supus la temperaturi extrem de înalte în scoarță terestră. Datorită acestui fapt, are o înfățișare spectaculoasă, de o varietate admirabilă, în același timp clasică și modernă. Este una dintre cele mai folosite pietre naturale în construcții și amenajări, atât interioare cât și exterioare și un material de construcție foarte răspândit, indiferent că vorbim despre teatre, muzee, monumente culturale, instituții publice sau locuințe personale.

Totuși, de ce este marmura atât de des folosită și apreciată în domeniul construcțiilor? În acest articol vom explora motivele pentru care această piatra naturală a trecut testul timpului și a rămas atât de populară de-a lungul secolelor.

Durabilitatea

Cu toate că duritatea sa este redusă, marmura este un material de construcție foarte durabil, multe clădiri construite cu sute de ani în urma rezistând și în ziua de astăzi. Pentru că are o porozitate redusă în comparație cu alte tipuri de piatră, este foarte rezistentă la acțiunea factorilor externi, în special la umiditate. Datorită acestui aspect, este un material ideal atât pentru pereții exteriori ai clădirilor, cât și pentru chiuvete, căzi și pardoseli de baie, acestea fiind constant expuse la umezeală. Totodată, marmura nefiind afectată de acțiunea dăunătoare a apei, este materialul de bază pentru multe fântâni. Această durabilitate specifică marmurei se remarcă și în spațiile interioare, decorațiunile din marmură pastrandu-și forma și luciul pentru un timp extrem de îndelungat atâta timp cât mentenanța este una corectă.

De la terasele palatului Versailles până la obeliscul din Washington și pereții interiori ai Parthenonului din Roma, exemplele de structuri din marmură ce au trecut testul timpului sunt nenumărate și rămân ca un memento al frumuseții și rezistenței acesteia. Așadar, indiferent că este folosită pentru pereți interiori sau exteriori, podele, scări sau blaturi de bucătărie, marmura conferă un aspect clasic și o garanție a longevității pentru structurile din care face parte.

Marmura este un material durabil dar nu indestructibil. Datorită tehnologiei moderne, marmura veche poate fi restaurată si refăcuta ca nouă. Ca atare, compania BrownStone promovează operațiunile de restaurare și nu de înlocuire totală mai ales că zăcămintele de marmură trebuie conservate, altfel acest material va dispărea, așa cum s-a întâmplat cu alte resurse naturale.

Marmura inainte de slefuireMarmura dupa slefuire

Versatilitatea

În ciuda durabilității sale, marmura are, în același timp, o duritate redusă, fiind ușor de manipulat pentru a crea decorațiuni interioare și exterioare. Datorită acestui fapt, este ideală pentru detalii precum sculpturi și basoreliefuri, dar și pentru elemente arhitecturale aparte, precum arcuri și coloane. Frumusețea ei poate fi pusă în valoare în componența unor ansambluri decorative, adăugând oricărei structuri o notă de rafinament și eleganță.

În egală măsură, marmura poate fi folosită pentru ridicarea de structuri masive, precum palate, muzee, teatre și altele. Totodată, pentru că este o piatra naturală, vă oferi unicitate oricărei încăperi prin texturile și modelele diferite formate pe suprafața ei. Gama largă de culori adaugă și mai multă personalitate decorațiunilor din marmură, acestea putând lua orice culoare de la alb, la negru, la roșu, roz și cenușiu. Un lucru este sigur: indiferent de tipul de construcție, marmura oferă, în același timp, atât o frumusețe atemporală cât și individualitate oricărui spațiu în cadrul căruia este utilizată.

Posibilități de curățare

Sunt de evitat detergenții agresivi, în special cei anti-calcar, pentru ca suprafața marmurei să nu se deterioreze în timp. Totodată, este important ca marmura să nu intre în contact cu acizi, atât în detergenții cu care este curățată, cât și în lichidele ce pot fi vărsate pe suprafața sa.

Pentru suprafețe mari sau marmură valoroasă vă recomandăm să apelați la servicii profesionale de curățare marmură deoarece profesioniștii au la dispoziție echipamentele și experiența necesară unor lucrări de calitate.

Vizionează clipul de mai sus pentru a vedea imagini înainte și după o lucrare de restaurare și întreținere marmură, efectuată la o clădire de birouri din București.
Curățare profesională marmură

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.