Marmura este un material durabil, dar nu indestructibil. De aceea, are nevoie de îngrijire constantă pentru a-și păstra cel mai bine calitatea și strălucirea originală.
Cum se realizează curățarea și întreținerea zilnică a suprafețelor de marmură din casa ta?
Află cum te poți ocupa de mentenanță atunci când aceste suprafețele suferă daune precum zgârieturi profunde, pete, pierderea luciului sau tocirea excesivă în anumite zone.
Care sunt tratamentele recomandate, produsele specifice și modalitatea de lucru?
În articolul următor, îți oferim răspunsurile.
Fiind unul dintre cele mai prețioase și elegante materiale, rezistent în timp, dar și la modă, marmura se adaptează bine la orice tip de mediu și stil. Pentru acest motiv, utilizarea sa este atât de răspândită și variată, atât în spații pentru uz privat, cum ar fi casele, cât și în construcții publice, precum hoteluri, restaurante și cafenele.
Deși foarte rezistentă, marmura este o piatră poroasă ca textură și tinde să absoarbă cu ușurință lichidele cu care intră în contact. Din acest motiv, este necesar să se evite cât mai mult posibil vărsarea de substanțe grase, acizi sau uleioase pe marmură, care, pe termen lung, distrug aceste suprafețele. Produsele cu care curățați și să tratați marmura trebuie alese cu atenție și există o serie de mici trucuri care vor ajuta la păstrarea calității originale a marmurei.
Întreținerea marmurei. Ce este de evitat?
Fiindcă prevenția este mai bună decât tratamentul, este bine să știm ce nu trebuie să facem pentru ca marmura să nu își piardă particularitățile în timp.
- Orice tip de detergent agresiv trebuie evitat: detergenții, cum ar fi cei anti-calcar, de înălbire sau abrazivi, pătrund în marmură. Ei eliberează o placă albă care, în timp, va îndepărta marmura. Produsele anti-calcar, în special, sunt inamicul numărul unu al marmurei: marmura este un calcar, așa că tratarea cu un anti-calcar va duce cu siguranță la deteriorarea ei.
- Alte substanțe care trebuie evitate sunt cele pe bază de acid sau agenți chimici al caror efect e necunoscut.
- Nu lăsa lichidele vărsate de multă vreme să rămână pe suprafața marmurei. Dacă lichidul este lăsat pentru mult timp, sunt șanse mari ca marmura să rămână pătată. Printre substanțele ce trebuie evitate se numără: lămâia, Coca-Cola, oțetul, sucul de fructe, roșiile, detergenții, alcoolul, etc.
- Nu e indicat ca pe suprafețele de piatră naturală să se foloseasca ceara sintetică sau acrilică.
Întreținerea marmurei. Bune practici.
- Curățați zilnic suprafețele pentru a menține strălucirea marmurei: diluați pur și simplu un săpun în apă caldă. Suprafețele trebuie frecate cu un burete sau o cârpă moale. Va fi suficient să clătiți cu o cârpă umedă, având grijă să nu lăsați dâre de detergent. Sapunul acționează ca degresant și antibacterian, menținând strălucirea suprafețelor de marmură și granit, fără a le afecta. Curățarea zilnică ar împiedica pietrele sau reziduurile de murdărie să afecteze suprafața lucioasă a pietrei și este recomandată pentru suprafețe mici (locuințele de până la 500 m²)
- Dacă suprafețele pe care le murdăriți ușor cu lichide prin mâncare sau gătit sunt făcute din marmură, acoperiți-le atunci când gătiți.
- Înainte de a spăla suprafețele de marmură, este necesar să îndepărtați praful și murdăria , folosind un aspirator sau o mătură cu peri moi.
Mentenanța pentru suprafețe mari
Câteva dintre utliajele profesionale pe care BrownStone le folosește
Atunci când vine vorba de suprafețe medii și mari (biserici, hoteluri, restaurante, instituții publice, mall-uri, etc) mentenanța se va face doar mecanizat, niciodată manual. Aceasta se realizează cu ajutorul unor mașini profesionale de curățenie de mărime proporțională cu suprafețele ce trebuiesc curățate.
Mașinărille au capacitatea de a aspira imediat lichidul murdar rezultat în urma spălării, fără a mișca pe suprafață eventualele impurități sau pietre care pot zgâria, distrugând luciul.
Oricât de bine ați întreține suprafața, după un timp (3 luni – 2 ani), în funcție de trafic și de frecvența curățărilor, se va pierde din luciul pe care îl avea suprafața imediat dupa ce a fost șlefuită. Vor apărea zone zgâriate sau pătate care nu mai pot fi corectate printr-o simplă curățare.
Pentru a reda stralucirea pe care marmura a avut-o în prima zi, e nevoie de specialiști și utilaje profesionale care pot realiza lustruirea, microșlefuirea, cristalizarea, impermeabilizarea și chiar șlefuirea, în cazul în care suprafața de piatră e foarte deteriorată.
Cu o experiență de peste 20 de ani în construcții, finisaje de lux și mentenanță de piatră naturală, BrownStone este în măsură să execute lucrări de mari dimensiuni, dispunând de echipamente, utilaje, substanțe și materiale care se ridică la cele mai înalte standarde la nivel internațional. Credem că resursele finite și materialele pe care natura ni le oferă trebuie conservate. De aceea subliniem importanța mentenanței, în defavoarea înlocuirii totale sau parțiale a suprafețelor de marmură.
Manoperele de mentenanță, degresare, lustruire, cristalizare, microșlefuire marmură și alte tipuri de piatră naturală vă sfătuim să le lăsați în seama profesioniștilor pentru a evita pierderea de timp inutil, riscul accidentărilor, folosirea improprie a utilajelor și substanțelor sau eventuala distrugere a suprafețelor. BrownStone oferă un serviciu „la cheie” conform dorințelor dumneavoastră ce include proiectare, furnizare de materiale, montaj, șlefuiri, tratamente folosind soluții tehnice de ultimă oră și materiale de calitate superioară.
Prețul manoperei dar și costul total al lucrării se vor stabili după o vizită la locația unde va fi executată lucrarea. Tot cu această ocazie vom propune și soluțiile tehnice concrete.
Pardoseală de marmură care își păstrează luciul în urma unei operațiuni de șlefuire aplicată corect