SWITCH TO ENGLISH

Granit

Granitul ca material de construcție – Duritate, rezistență și eleganță la superlativ

Granitul… unul dintre cele mai abundente zăcăminte ale planetei… piatra naturală cel mai frecvent utilizată în amenajări interioare și exterioare… roca cea mai dură recomandată pentru construcții, una dintre cele mai versatile dăruite de adâncimile munților.

Totul la superlativ, se pare… și chiar este. Nu întâmplător, recomandăm granitul (dar și alte pietre naturale cu care lucrăm) clienților interesați să investească în materiale de calitate.

Generalități

Despre granit se spune că ia naștere din foc… nimic mai adevărat… Pentru că este vorba despre o rocă magmatică, formată în urma unui proces lent de răcire și apoi de cristalizare a lavei vulcanice. Reprezentantele categoriei mai apar și cu denumirea de roci vulcanice sau magmatite.

Deși constituie peste 60 % din partea superioară a scoarței terestre, prezența rocilor vulcanice în adâncurile munților este ”camuflată” de stratul superficial, mai puțin profund, alcătuit preponderent din roci metamorfice și sedimentare.

Zăcămintele de granit se găsesc la adâncimi de 1,5 – 50 kilometri față de suprafața solului. Ele pot fi incluse în grupul rocilor intruzive sau plutonice, pentru care solidificarea are loc în profunzime.

Utilizări

La fel ca marmura, granitul este utilizat pe scară largă în industria de profil, mai exact în toate domeniile unde ca materie primă, se folosește piatra:

  • Construcții de clădiri și stradale – Ridicarea clădirilor, monumentelor, pavarea străzilor, aleilor, etc.;
  • Amenajări interioare și exterioare – Pardoseli, blaturi de bucătărie, obiecte sanitare, glafuri, etc.;
  • Decorațiuni – Sculpturi, pietre ornamentale, elemente decorative, finisaje de lux din plăci de granit.

Printre mărturiile versatilității de care se bucură această piatră unică, se numără și refacerea exterioară a Mall-ului Vitan. Lucrarea, una deosebit de complexă, a însemnat o adevărată provocare, însă i-am făcut față cu brio.

Granit Mall Vitan

Aici, pentru placarea suprafețelor exterioare, marmura, travertinul și granitul s-au aflat la loc de cinste, rezultatul final fiind în totală armonie cu restul clădirii ce adăpostește spațiile comerciale.

Avantaje

a. Duritate

Prima proprietate prin care granitul se distinge de oricare altă piatră naturală utilizată de altfel și de specialiștii noștri, rămâne duritatea. Spre deosebire de marmură, blocurile se prelucrează mai greu, aspect ce explică întrebuințările mai puțin numeroase din trecut.

Însă în epoca modernă, când mașinile și utilajele înlocuiesc cu succes munca manuală, duritatea se transformă din obstacol într-un avantaj extraordinar. Prin operațiunile de placare cu granit, se obțin rezultate impresionante, puse în act chiar de echipa BrownStone.

b. Rezistență

O altă caracteristică remarcantă constă în rezistența crescută la uzură și la abraziune. În fața din agenților corozivi și intemperiilor, plăcile din granit rămân parcă neatinse. De exemplu, detergenții și soluțiile acide sunt devastante doar pentru suprafețele mai puțin rezistente (marmură, travertin).

Este unul dintre motivele pentru care, pe lista proiectelor efectuate de compania noastră, se află numeroase lucrări cu granit, finalizate deja. Pentru rezultate spectaculoase și de durată, preferențial, utilizăm granitul atât pentru interioare, cât și pentru exterioare.

c. Frumusețe

Frumusețea acestor roci masive este atribuită depozitelor de cuarț (de aici și strălucirea lor particulară), feldspați și mică (silicați). După feldspați, cuarțul (dioxidul de siliciu) este al doilea cel mai abundent mineral prezent în sol.

Cromatic, blocurile și plăcile de granit acoperă un spectru destul de larg, culoarea fiind dată de prezența componentelor minerale. Raportul acestor elemente stă la originea numeroaselor contraste cu variații de la gri deschis și albăstrui, până la galben și roșu.

Puncte slabe

În ciuda ”calităților” remarcabile, granitul este totuși un material de construcții suficient de poros încât să nu rămână complet imun la acțiunea majorității factorilor externi. Acest lucru înseamnă că este destul de ”sensibil” la o serie de substanțe ce-i pot compromite aspectul.

Din motive similare, la fel ca marmura, plăcile din granit trebuie supuse unor tratamente de prelucrare. Impermeabilizarea le va proteja de pete, păstrându-le însă intacte frumusețea și strălucirea.

Recomandări

La cererea clientului, odată finalizate lucrările de montaj, ne putem ocupa și de o serie de operațiuni ”anexe” (șlefuire, ceruire, lustruire, întreținere, etc.). Oricare dintre ele (individual sau în completarea altei proceduri) are rolul să sporească ”atuurile” recunoscute deja ale granitului.

Tot la cererea clientului, asigurăm intervenția specializată a unor arhitecți renumiți. Colaborările cu aceștia sunt favorabile pentru toate părțile implicate în proiecte, clientul inclus.

Cea mai bună dovadă o constituie nu doar durabilitatea materialelor de construcții pe care le utilizăm, ci și durabilitatea lucrărilor, garantate 20 de ani. Condiția este ca beneficiarul proiectului să nu încalce recomandările de folosire și întreținere.

Deoarece am intuit deja care-ți sunt exigențele, te invităm să consulți în amănunt lista cu servicii. Pentru fiecare întrebare pe care dorești să ne-o adresezi telefonic sau folosind formularul de contact, îți stăm la dispoziție cu răspunsuri concrete, lipsite de orice obligație contractuală.

BuciardareMontaj granitPlacare cu granitPlacare piatra montaj piatra

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.