SWITCH TO ENGLISH

ClădiriMarmură

Mari construcții din lume realizate cu ajutorul marmurei

Marmura a fost folosită în construcții încă din cele mai vechi timpuri, datorită durabilității și versatilității ce o caracterizează. Poate fi ușor sculptată și modelată dar, în același timp, este suficient de rezistentă încât să poată suporta condiții climatice extreme și să își păstreze frumusețea de-a lungul timpului. Așadar, marmura poate fi folosită atât pentru exteriorul, cât și interiorul unei clădiri, conferind un aspect rafinat și lăsând, totodată, loc pentru detalii arhitecturale unice. Datorită acestui fapt, multe clădiri celebre din întreaga lume au, în componența lor, acest material.

1. Taj Mahal, India

Taj Mahal, India

Unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din India, Taj Mahal-ul este un mausoleu de dimensiuni impresionante, construit de împăratul Shah Jahan în memoria celei de a treia soții a acestuia, Mumtaz Mahal. În construcția sa au fost folosite tone de marmură albă, unele dintre cele mai mari blocuri cântărind aproximativ 6 tone. Marmura a fost transportată cu ajutorul animalelor de povară, precum boii și elefanții, și a fost folosită atât în construcția pereților exteriori ai clădirii, cât și a decorațiunilor interioare. În 1983, Taj Mahal-ul a devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO, fiind considerat un simbol al istoriei bogate a Indiei și una dintre cele mai apreciate clădiri din lume, cu aproximativ 6,5 milioane de vizitatori în anul 2018.

2. Monumentul lui Washington

Monumentul lui Washington

Monumentul lui Washington este un obelisc de aproximativ 169 de metri, construit în memoria primului președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington. Construcția masivă se află în capitala SUA, Washington D.C. și reprezintă, la momentul actual, cea mai înaltă construcție din rocă și cel mai înalt obelisc din lume. Este construit din 36.000 de blocuri de marmură și era, la finalizarea sa în 1888, cea mai înaltă structură din lume. Aproximativ 800.000 de turiști vizitează monumentul anual, facandu-l una dintre cele mai populare atracții turistice din Statele Unite.

3. Arcul de marmură din Londra

Arcul de marmură din Londra

Arcul de marmură este, așa cum îi spune și numele, un arc de triumf aflat în Londra, îmbrăcat în marmură de Carrara. Inițial, a fost proiectat pentru a marca intrarea în grădina Palatului Buckingham, una dintre reședințele familiei regale britanice. Structura a fost, mai târziu, mutată la intersecția dintre Oxford Street, Park Lane și Edgware Road, unde se află și astăzi. Modelul inițial al construcției conținea detalii fascinante și foarte bine realizate, precum panouri sculptate și statui ce reprezintă bătălii celebre în care a fost implicată Marea Britanie, precum cea de la Waterloo. În versiunea finală, din păcate, nu au fost incluse toate elementele plănuite inițial, din cauza schimbării arhitectului responsabil de construcție și a unor schimbări de buget. În ciuda acestor schimbări, arcul de marmură rămâne una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale Londrei.

4. Palatul Regal din Amsterdam

Palatul Regal din Amsterdam

Palatul Regal din Amsterdam reprezintă una dintre cele trei reședințe ale familiei regale olandeze. Se află în centrul orașului Amsterdam și a fost construit în secolul al 17-lea. Marmura este un element cheie pentru decorațiunile interioare ale palatului, în special podelele. În holul central se găsesc picturi pe podeaua din marmură ce înfățișează două hărți ale lumii, cu detalii despre influența colonială exercitată de Regatul Olandei. Inițial, clădirea a fost proiectată spre a fi utilizată ca sediu al Primăriei orașului Amsterdam. Mai târziu, regele Louis Napoleon, fratele lui Napoleon Bonaparte, și-a început domnia peste Regatul Olandei și a transformat primăria într-un palat regal.

5. Pantheonul din Roma

Pantheonul din Roma

Podelele și pereții interiori ai acestei construcții sunt realizate din marmură și încununate de elemente decorative deosebite. Podeaua cu un design geometric se află în stare foarte bună și poate fi admirată în forma sa originală ce a fost păstrată, desigur, cu ajutorul unor minime restaurări. Inițial, structura a servit ca templu închinat zeilor romani iar, în prezent, este o biserică. Este obiectiv turistic foarte popular pentru cei ce vizitează Roma, fiind unul dintre cele mai bine păstrate temple romane. Marmura obișnuia să fie parte și din elementele exterioare ale clădirii, însă a fost îndepărtata de-a lungul secolelor, doar decorațiunile interioare rămânând intacte. Pantheonul este vizitat de aproximativ 7 milioane de turiști anual și este unul dintre principalele obiective turistice ale Romei.


BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.