Istoria a demonstrat că singurele structuri care înving timpul sunt cele făurite în piatră. Iar în România, cea mai importantă sursă de marmură este zăcămantul de la Rușchița. Prin grandoarea sa, cariera poate rivaliza cu oricare alta de prestigiu din Europa. Fiind exploatat timp de o sută de ani, zăcămantul produce marmură care a ajuns de-a lungul timpului și în cele mai îndepărtate orașe ale lumii.
Fiecare bucată de marmură este unică, irepetabilă. Iar marmură de Rușchița este de o varietate cristalină, cu o paletă coloristică diversă, variind de la alb la roz. Drumețul din Munții Poiana Ruscă poate asista la răsturnarea unui gigant panou de marmură, în greutate de aproximativ 800 de tone.
Locație – Unde se găsește marmura de Rușchița?
Marmura este extrasă din depozitul Rușchița, un sat din județul Caraș-Severin, la aproximativ 10 kilometri de orașul Rusca Montană. Locul de exploatare a marmurei este traversat în partea sa centrală de Pârâul cu Raci și în partea de vest de Pârâul Padeșului, care prin unire au format râul Rușchița.
Diversele culori ale marmurei de Rușchița
Această marmură se găsește în diferite nuanțe: de la alb la gri, până la roz, galben și roz-roșcat. Zona geografică favorizează apariția culorilor precum alb, gri și roz.
În zona de sus a carierei este vast dezvoltată nuanța de gri, alături de ea apărând și multe tipuri de impurități, cum ar fi: cuarț, grafit, pirită, magnetit. Marmura albă este prezentă în partea centrală a carierei, iar marmura roz este situată la sud de marmura albă și apare adesea sub formă de fâșii.
Clădiri, monumente și opere de artă
Aceast tip de marmură a contribuit la construcția a numeroase monumente, cum ar fi clădirile fastuoase din Imperiul Austro-Ungar, cum ar fi Palatul Băncilor din Viena. De asemenea, marmura de Rușchița a jucat un rol important în restaurarea Catedralei din Milano.
Tot cu ajutorul ei au fost realizate edificii publice ce rezistă admirabil, având aceeași strălucire și în ziua de astăzi. Printre ele se numără: Parlamentul de la Budapesta, Palatul Parlamentului din București, noua aripă aeroportului Otopeni /Aeroportul Henry Coandă, Biblioteca Județeană din Constanța, Muzeul de Artă Contemporană, Catedrala din Arad, Palatul de Justiție, Palatul Telefoanelor, dar și lucrări private precum Casa Capșa, Casino Hotel Marriott, vila sultanului din Brunei, vila din Monte Carlo a pilotului de Formula I, Michael Schumacher.
Nu în ultimul rând, și vulturul din Biroul Oval al Casei Albe, un important simbol al americanilor, a fost sculptat în marmură albă extrasă din Rușchița.
Palatul Parlamentului din București
Efectele negative ale exploatării de marmură
Localitatea Rusca Montană a avut o dezvoltare interesantă din cauza potențialului industrial. În urmă cu mai mult de 5 ani, turismul a început să întâmpine obstacole din cauza minelor abandonate din zonă. Iar exploatarea marmurei din perimetrul peisajului natural Rușchița a fost grav afectată, ceea ce s-a reflectat în deteriorarea ecosistemelor și a zonelor din împrejurimi. În acest sens, implementarea unor soluții reale, care să vină în ajutorul ecosistemului și să protejeze mediul și locuitorii din zonă sunt de o necesitate absolută. În cadrul BrownStone milităm în acest scop și suntem conștienți de valoarea resurselor naturale de pe propriul teritoriu și de importanța protejării lor și a exploatării cu măsură.
Nu în ultimul rând, folosirea marmurei cu responsabilitate prin aplicarea procedurilor profesionale de restaurare și recondiționare reprezintă modul prin care putem reduce consumul accelerat al unui material care se formează în urma proceselor naturale ce durează milioane de ani!