SWITCH TO ENGLISH

Marmură

Marmura ca material de construcții – ”Regina” pietrelor naturale, pentru interioare spectaculoase

Pentru o clipă măcar, gândește-te la celebrele statuete, la templele și la construcțiile antice, realizate total sau parțial din marmură. Îți vei da seama că utilizarea acestui material de construcție și sculptură datează din cele mai străvechi timpuri, de pe când civilizațiile romană și greacă se aflau în fruntea culturilor antice.

Odată ce vei apela la serviciile noastre, o vei găsi printre elementele omniprezente în construcții și în finisaje. Alături de granit și travertin, marmura este o rocă în măsură să completeze cu valoare și rafinament ambientele interne și externe pe care le decorează.

Generalități și caracteristici

Cuvântul ”marmură” are origini grecești, însemnând ”piatră strălucitoare”. Ca structură, cristalele de marmură se aseamănă cu cele de zahăr, ambele fiind caracterizate de aceeași granulație aspră și de luminozitatea specială.

Este vorba despre o rocă metamorfică, alcătuită cu precădere din carbonat de calciu, rezultată din transformarea unor roci sedimentare de tipul calcarelor sau dolomitelor.

Marmura se poate prezenta într-o cromatică extrem de variată, cu texturi și inserții (nervuri) de-a dreptul spectaculoase. Paleta de culori este condiționată de prezența și concentrația impurităților minerale (argilă, oxid de fier, nisip, etc.), existente în roca originală sub formă de granulații sau în straturi.

Pe toată durata procesului de metamorfozare, datorită oscilațiilor de presiune și temperatură, aceste impurități se pot deplasa și recristaliza, deformându-se.

Spre exemplu, marmura albă se formează prin metamorfozarea rocilor calcaroase lipsite de impurități. Este considerată variantă ”pură”, fiind frecvent solicitată de clienții exigenți, atenți la detalii, interesați nu doar de calitatea serviciilor noastre, ci și de perfecțiunea plăcilor.

Posibilități de utilizare

Marmura poate fi utilizată ca:

  • Material de construcție pentru interioare / exterioare (placări exterioare, pardoseală din marmură);
  • Element de decor în amenajări interioare (mese, blaturi de bucătărie și pentru băi, sculpturi, decorațiuni).

În toate varietățile sale cromatice, se potrivește:

  • În ambiente unde predomină stilul elegant și sofisticat;
  • În spațiile impunătoare, de interes public sau privat.

Avantaje oferite

Motivul pentru care marmura rămâne un material atât de des întrebuințat în construcții și pentru finisaje de lux, derivă din caracteristicile sale:

a. Estetică impecabilă

Dotată cu un indice de refracție scăzut, înseamnă că fasciculele luminoase pot penetra structura pietrei, conferindu-i o luminozitatea particulară. Astfel, ambientele în care se montează, par în permanență învaluite de o strălucire aproape ireală.

Însă detaliile care îi accentuează frumusețea și-i cresc valoarea sunt reprezentate de delicatețea culorilor și de diversitatea nervurilor, caracteristici unice, ce-o clasează în topul preferințelor în ce privește amenajarea oricărui tip de suprafață.

b. Rezistență și durabilitate

Durabilitatea acestei roci metamorfice se referă la rezistența sa în fața agenților chimici, fizici, mecanici, organici și atmosferici:

  • Compactitate și rezistență la presiune;
  • Duritate, suportând chiar traficul greu sau / și intens;
  • Rezistență la procedurile de extragere și prelucrare;
  • Rezistență la uzură și la impactul mecanic;
  • Stabilitate chimică;
  • Rezistență la agresiunea factorilor de mediu.

Puncte slabe și recomandări

Ținând cont de toate aceste caracteristici extrem de avantajoase, reușim să ne ghidăm clienții în așa fel încât să facă cele mai bune alegeri. Însă înainte de alegerea finală, este indicată și cunoașterea așa-ziselor puncte slabe (nu echivalează neapărat cu dezavantajele).

a. Sensibilitate

De exemplu, se știe cât de sensibilă este marmura la murdărie, la acidul citric și la substanțele uleioase, totul din vina nivelului de abraziune (prea ridicat) și de impermeabilizare (prea scăzut).

Dar vorbim doar despre niște ”defecte” minore, care se pot ajusta prin supunerea plăcilor la tratamente de protecție specifice, în măsură să le impermeabilizeze și să le reducă porozitatea.

Ulterior, dacă clientul respectă normele de bază pentru întreținerea pietrelor naturale, poate investi cu încredere în lucrări de montaj cu marmură în orice spațiu (bucătării, băi). Ajunge doar să evite utilizarea substanțelor corozive (acizi).

b. Unicitate

Modelul ”desenat” pe fiecare bloc și pe fiecare placă singulară este unic. La prima vedere, poate fi vorba despre o calitate (îi conferă spațiului un caracter personal), însă în egală măsură se poate vorbi și despre un neajuns.

De exemplu, cine folosește marmură pentru placarea unui salon, trebuie să achiziționeze de la bun început o cantitatea peste cea estimată inițial. Sau, în eventualitatea unor incidente, îi va fi imposibil să găsească un alt lot identic sau cel puțin apropiat ca textură, culoare și nervuri.

Indicații de final

Acestea fiind spuse, înainte să-ți faci planuri pentru o nouă construcție cu stil sau doar să o modernizezi pe cea veche, te invităm să iei în considerare fiecare aspect singular prezentat cu prilejul acestei postări.

Îți poți pune toată încrederea în profesionalismul echipei BrownStone, ”încercate” deja de proiecte destul de elaborate, atât pentru interioare, cât și pentru exterioare, în care ”protagonistă” rămâne marmura (așa cum te așteptai), ”regina” pietrelor naturale.

La noi vei găsi specialiștii de care ai nevoie pentru lucrarea programată, indiferent de gradul său de complexitate. Iar pentru garantarea unui proiect reușit, fără erori, încheiem colaborări și cu diverse birouri de arhitectură.

Te așteptăm cu întrebări și de ce nu chiar cu o cerere de ofertă. S-o faci este foarte simplu, trebuie doar să folosești una dintre datele de contact prezente pe fiecare pagină (număr de telefon, adresă de email, formular de contact).

Imagini din portofoliul BrownStone


BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.