Marmura și granitul sunt două pietre naturale populare și reprezintă o parte importantă din industria construcțiilor. Ambele au avantajele lor în ceea ce privește aspectul, durabilitatea, textura etc. Deși între cele două materiale există mai multe asemănări decât diferențe, de-a lungul acestui articol vom vedea care sunt principalele puncte de diferențiere.
Granit vs Marmură
Duritate și longevitate: Granitul este relativ mai greu și mai puternic decât marmura. Este cunoscut mai ales că fiind cea mai durabilă piatră naturală. Este rezistent la căldură și poate suporta cu ușurință contactul cu vasele fierbinți, ceea ce îl face perfect pentru blaturile de bucătărie. Pe de altă parte, marmura este susceptibilă la decolorare și distrugere atunci când vine în contact cu materiale ce pot cauza daune (acizi, diverse alimente, etc). Spre deosebire de petele care mai pot fi îndepărtate dacă se acționează rapid, o marmură deteriorată în timp își va recăpăta foarte greu strălucirea originală. Este un proces aproape ireversibil și un dezavantaj principal al marmurei, de aceea mentenanță este de o importanță majoră în cazul acestui material.
Reactivitatea la substanță acidă: Ambele pietre naturale au o structură poroasă, dar atributele metamorfice ale marmurei o fac să fie și mai poroasă. Prin urmare, marmura poate căpăta ușor altă culoare când vine în contact cu diverse substanțe, în special cu lichidele de natură acidă, cum ar fi sucurile de fructe și vinurile. Granitul este mult mai rezistent la pete, rămânând că nou mai ales dacă scurgerile de lichide pe suprafață sunt îndepărtate rapid și substanță nu apucă să pătrunda în material.
Aspect: Aspectul poate fi deosebirea principală dintre cele două materiale, marmura și granitului fiind destul de diferite la o primă impresie. În masa granitului se pot observa cristale de minerale de mărime de câțiva milimetri, iar culoarea lui variază de la cenușiu deschis până la albăstrui, roșu sau galben. Marmura, pe de altă parte, are o culoare gri sau crem, cu nervuri care o străbat. Aceste „vene” din marmură sunt de obicei datorate impurităților cum este oxidul de fier.
Aplicații: Calitatea durabilă a granitului îl face să fie un material potrivit pentru blaturi de bucătărie și holuri unde există multă circulație, în timp ce marmura este mai potrivită pentru zonele în care există mai puțin trafic, spre exemplu băile, oferindu-le un aspect strălucitor.
Costul: Granitul și marmura necesită în cele mai multe cazuri montarea de către profesioniști, deoarece plăcile sunt foarte grele. Costul aproximativ pentru o placă de marmură sau granit poate varia de la 50 până la 100 de Euro, dar cu toate acestea, granitul este în general mai ieftin decât marmura. Când plănuiți să achiziționați unul dintre aceste două materiale, trebuie să știți că prețul real va depinde întotdeauna de calitatea pietrei, de complexitatea montării sale și de stilul plăcilor.
Formare: Granitul spre deosebire de marmură este o rocă vulcanică care, răcindu-se, face ca roca apărută în urma acestui proces să fie foarte dură. Granitul se formaza la mare adâncime, după ce magma iese la suprafață și cristalizează alte roci, iar apoi se răcește. Pe de altă parte, marmura este o rocă sedimentară care după ce este supusă la presiune și temperaturi mari se solidifică și se întărește. Spre deosebire de granit, marmura este mai poroasă, dar are și un aspect mai strălucitor.
Concluzie:
Atât marmura, cât și granitul sunt materiale unice de construcție și pot reprezenta o investiție foarte importantă atunci când decideți să executați o lucrare folosind una dintre cele două alternative. Dacă sunteți în dubii cu privire la avantajele, diferențele și particularitățile materialelor discutate, lăsați-i pe experții din echipa BrownStone să vă ajute să parcurgeți pașii pentru a alege care dintre ele este potrivit pentru dumneavoastră. Cu o experiență de 18 ani la nivel național și european în servicii de construcții și finisaje de lux, BrownStone e o alegere de încredere!