Montajul travertinului și în special a unei pardoseli din travertin este o etapă importantă pentru a realiza o lucrare de calitate, rezistentă în timp și care să nu necesite reparații ulterioare.
Specialiștii în lucrări cu piatră naturală de la BrownStone îți oferă câteva sfaturi utile și practice pentru montaj pardoseală travertin la interior, pe baza experienței acumulate din proiecte realizate în țară și străinătate, timp de peste 20 de ani.
1. Prejudecăți versus tehnologie și metode de lucru moderne
Poate ai auzit de la cunoștințe sau poate de la unele persoane care lucrează în domeniu că travertinul este “moale” și nu rezistă.
Pentru a combate o asemenea prejudecată este important să ținem cont de grosimea efectivă a plăcilor și folosirea adecvată pentru scopul spațiului unde se va folosi materialul.
Ba mai mult, dezvoltarea unor tehnologii moderne de lucru care includ echipamente de șlefuit, tratamente pentru impermeabilizare, rezistență la factori externi vor îmbunătăți considerabil proprietățile naturale ale travertinului.
Este adevărat că aceste echipamente, tehnologii, tratamente, etc. nu sunt folosite de mulți constructori din motive ce țin de costuri, lipsă de instruire profesională a personalului deoarece nu este suficient să deții o tehnologie ci este nevoie de training, specializare, ani de muncă pentru a o perfecționa în practică.
Și nu în ultimul rând, să nu uităm că istoria nu minte și drept urmare observăm cum piatra naturală folosită la construcții realizate acum sute sau 1-2 mii de ani a trecut testul timpului.
2. Evaluează-ți propriile priorități și dorințe
Un exercițiu de imaginație aparent simplu dar la care mulți oameni nu au un răspuns clar din prima.
Iată însă câteva întrebări ajutătoare pentru obținerea clarității necesare asupra proiectului și justificării investiției:
- Care este destinația și scopul final al spațiului unde se va monta travertin?
- Cum ai caracteriza factorii externi din spațiul tău precum trafic, umiditate, diferențe de temperatură?
- Odată terminată lucrarea de montaj a pardoselii, pentru cât timp nu vei mai dori să refaci lucrarea? 5 ani, 10, 20 sau poate 30?
- Dacă lucrarea se va realiza pe o perioadă mai lungă de timp sau în mai multe etape cât de mult contează redeschiderea șantierului pentru confortul tău?
- Îți dorești să crești valoarea spațiului tău dacă se pune problema unei vânzări ulterioare?
3. Atenție la detaliile mai puțin vizibile
Un montaj de calitate se va realiza pe o suprafață dreaptă. Indiferent de tipul de material care se va folosi, fie că este o piatră naturală, o placă porțelanată sau lemn ( parchet ) va trebui să iei în calcul îndreptarea pardoselii înainte de începerea montajului. Mai ales la clădirile vechi.
Aceste denivelări se pot simți atunci când călcăm efectiv pe pardoseală iar riscul cel mai mare este că în timp plăcile de material se pot rupe.
Pentru băi, balcoane sau alte spații expuse la apă trebuie luată în calcul și executarea lucrărilor de hidroizolație.
Adezivii speciali sunt recomandați de producătorii de material și nu este o idee bună să folosești adezivi neconformi pentru a tăia din costuri.
Atunci când cumperi plăci de la un magazin, este bine de știut că aceste plăci nu vor fi întotdeauna perfecte. Sau nu toate vor fi perfecte. Dar asta nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru un executant care are capacitatea și echipamentele necesare șlefuirii și prelucrării plăcilor de travertin sau orice altă piatră naturală.
4. Necesitatea unui plan al lucrării
În opinia noastră, orice executant care se respectă va întreba beneficiarul de existența unui plan al lucrării. Planul lucrării se realizează de către un arhitect / designer de interior.
Clientul împreună cu designerul / arhitectul își pot exprima preferința asupra materialului, de exemplu folosirea travertinului, suprafața totală care se va placa și tot ce ține de estetică: culori, texturi, etc.
Tot clientul împreună cu designerul vor alege tipul de finisare. De exemplu, pentru finisarea travertinului din balconul prezentat în clipul de mai jos s-a optat pentru un travertin antiderapant, cu aspect ușor antichizat:
După comunicarea alegerii rămâne în sarcina executantului să realizeze proiectarea pentru tăiere și montaj, prelucrarea, furnizarea materialului, propunerea soluției tehnice și manoperele necesare.
Tot în etapa de planificare a lucrării, poți cere executantului o consiliere tehnică asupra utilizării unui tip de material adecvat spațiului și destinației acelui spațiu.
5. Ce trebuie să știi despre garanția lucrării de montaj
- Manopera influențează garanția în timp a oricărui montaj. Piatra este naturală, se montează la mână iar dibăcia sau experiența persoanei care montează plăcile trebuie luată în considerare.
- După cum spuneam mai sus, executantul propune o soluție tehnică pe baza dorințelor și necesităților exprimate de către tine, beneficiarul lucrării. Respectarea pachetului tehnic ce include materiale, adezivi, hidroizolație, tratamente piatră, etc. este necesară pentru obținerea garanțiilor pe termen lung.
Cu o manoperă de calitate din partea unui profesionist și cu respectarea unui pachet tehnic adecvat putem discuta despre garanții de până la 20 de ani.
Este bine să știi că durata de viată a unei pardoseli din travertin se poate extinde și mai mult de atât prin operațiuni periodice de mentenanță, a căror frecvență se stabilește împreună cu executantul.
În acest fel vei menține strălucirea pietrei naturale iar pardoseala va arăta ca nouă și după ani de zile de la montaj.
La începutul acestui text am făcut o mențiune despre prejudecăți și tehnologie modernă. În videoclipul de mai jos îți arătam cum o pardoseală din travertin poate fi refăcută ca nouă folosind echipamente de ultimă generație și personal calificat.
Ar fi fost ideal ca pardoseala prezentată în clipul de mai sus să nu se deterioreze atât de mult și să fi existat o mentenanță periodică.
Dar chiar și în aceste condiții, teama că dacă parodseala se deteriorează și apoi va trebui înlocuită complet nu este întotdeauna justificată deoarece se poate apela la soluții profesionale de restaurare. Însă mentenanța periodică este cel mai eficient mod de a proteja atât piatra naturala cât și investiția inițială.
6. Ce trebuie să știi despre prețurile pentru montaj travertin
Ne apropiem de finalul acestui material și nu ar fi complet dacă am neglija orice discuție legată de preț. Acesta se calculează ca o sumă a prețului tuturor materialelor necesare pentru lucrare și al manoperei, eventual alte costuri operaționale dacă este cazul.
Un prim aspect de clarificat ar fi acela al prețului standard, de tip catalog. Profesioniștii nu practică un preț standard pe metru pătrat pentru montaj travertin sau piatră naturală deoarece fiecare lucrare este unică prin particularitățile spațiului propriu-zis dar și a cerințelor beneficiarului.
Rolul profesionistului este acela de a fi un partener loial pentru beneficiar și să-l ajute în a-și îndeplini obiectivele și dorințele legate de proiect.
O cerere de ofertă de tipul „am nevoie să montez travertin, X metri pătrați, vă rog să îmi comunicați prețul pe metru pătrat” nu numai ca nu este realistă dar ar putea descuraja interesul profesioniștilor și astfel riști să rămâi în discuții cu oportuniștii, neinteresați de calitatea lucrării sau de obiectivele tale.
Ca un exemplu concret, noi, la BrownStone realizăm oferte de preț în urma vizitei în șantier, a unor discuții preliminare cu beneficiarul și / sau designerul de interior.
În plus, la anumite lucrări de șlefuire sau recondiționare oferim inclusiv o lucrare gratuită de test pe o suprafață de 1-2 metri pătrați prin care clientul să vadă exact ce va primi – atât calitativ dar și ca opțiuni de finisare.
În încheiere
Îți mulțumim pentru atenția acordată sfaturilor noastre și te invităm să urmărești mai multe videoclipuri cu lucrări de montaj, șlefuire, finisare și restaurare piatră naturală pe canalul nostru de Youtube.
Pentru mai multe detalii despre lucrările la care am participat poți accesa pagina de portofoliu a companiei.