SWITCH TO ENGLISH

Finisaje interioare de luxPiatră naturală

Onixul – piatra naturală care a înfruntat secolele

Onyx sau Onix un mineral din grupa silicatelor. Numele său este un derivat al cuvântului grecesc Onyx, care înseamnă unghie. Este o varietate de calcedonie, o formă criptocristalina de cuarț. Are o duritate 7 pe scara Mohs. Este foarte popular încă din Antichitate și se extrage în Argentina, Brazilia, Iran, Madagascar, Mexic, SUA, Turcia, Uruguay și Pakistan.

Onixul are multe culori, de la alb – negru, culorile de bază, dar poate fi și galben, roșu, roz, cafeniu și verde, putând fi translucid, până la opac. Onixul era considerat „piatra prețioasă a lui Saturn” datorită strălucirii sale întunecate.

Prima piatră menționată în paginile Sfintei Scripturi, este chiar aceasta, onixul. În grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatră de onix”…
Romanii purtau amulete din onix gravate cu chipul lui Marte, zeul războiului sau Hercule, ei credeau că acestea îi protejează în timpul războiului. Asociau onixul cu curajul, cu capacitatea de a te apăra fie de obstacole reale, fie în fața criticilor.

Dată fiind această însemnătate, fie doar spirituală, onixul este piatra perfectă pentru antreprenori, care îi ajută să aibă încredere în ei, prosperând și menținând longevitatea în afaceri.

Panou iluminat din onix

Panou iluminat din onix. Sursă foto: gpidesign.com

Caracteristici tehnice ONIX

 • Densitatea medie aparentă: 2,55-2,73 T/m3
 • Absorbția de apa: 0,8 – 0,17%
 • Rezistența la compresie în stare uscată: 106,8N/mm2
 • Rezistența la compresie după 25 de cicluri îngheț/dezgheț: 102,5 N/mm2
 • Rezistența la șoc mecanic: 18 N/mm2

Un scurt istoric legat de utilizarea onixului

A fost prețuita încă din cele mai vechi timpuri, meșterii dăltuitori și gravorii sculptând din el potire, vaze, căni și alte obiecte decorative pentru mesele bogate ale aristocraților și pentru o ambianță plăcută a încăperilor.

Onixul alb-negru a fost la început folosit doar în unele zone geografice, date fiind conotațiile legate de doliu. Ele au fost apreciate doar în Egipt, India, Persia și în țările din Extremul Orient, unde culoarea neagră nu este corelată cu moartea și doliul. În vechiul Egipt negrul era simbolul pământului fertil și al fecundității, de aceea lor această piatră cu o eleganță sobră era utilizată fără nici o problemă. Pe de altă parte, în India și în Persia se credea ca mineralul are puteri spirituale binefăcătoare, prevenind deochiul și ușurând nașterile.

Mai târziu, în Evul mediu, onixul era folosit ca piatră tămăduitoare a bolilor, crezându-se ca vindecă problemele părului, unghiilor, pielii și ale bolilor digestive.

Onixurile colorate au fost apreciate în decursul mileniilor și utilizate de meșterii bijutieri, fiind prețuite pentru frumusețea lor.

Întâmplarea face ca onixul negru să fie purtat și în Europa, de către regina Victoria a Angliei. Pe toată durata lungii sale domnii a comandat giuvaergiilor coroanei să execute bijuterii sobre și elegante, chiar și în mai multe exemplare, întrucât ea le dăruia apropiaților săi. Văzând aprecierea de care se poartă această piatră care înainte avea conotații sumbre, a început a fi folosită și în celelalte țări. Se confecționau din ele medalioane de diverse mărimi, broșe, inele.

Acesta a fost norocul onixului negru, faima nefastă a pietrei fiind definitiv destrămată în Europa.

Onixul este apreciat pentru transluciditate, dar și pentru aspectul estetic pe care îl oferă acolo unde este integrat. Această piatră naturală reprezintă alegerea perfectă pentru persoanele care doresc să-și construiască sau să-și redecoreze baia și au la dispoziție timpul și resursele necesare pentru a transforma baia într-un templu al relaxării.

Ales de către designeri și arhitecți ca fiind o alternativă la utilizarea marmurei sau granitului, onixul oferă frumusețea și eleganța marmurei, precum și durabilitatea pietrei naturale. Datorită varietății de modele și culori, folosind onixul aceștia creează adevărate opere de artă atunci când îl utilizează in decorurile somptuoase sau pe suprafețe orizontale cum ar fi: blaturile de bucătărie, mesele, sau blaturile de baie.

Cauți servicii de montaj, șlefuire sau mentenanță onix?

BrownStone este o firmă specializată în lucrări cu piatră naturală, inclusiv cu materiale mai puțin folosite în amenajări, precum onixul.

CERE OFERTĂ

Mentenanță și întreținere

Onixul este o piatră naturală sensibilă. Strălucirea acestei pietre naturale a făcut ca aceasta să fie utilizată în diverse lucrări importante, realizându-se amenajări interioare și exterioare diverse. Însă este relativ moale, poroasă, având la bază calciu natural, tocmai de aceea există o probabilitate mare ca produsele acide să-l corodeze, să-l decoloreze sau să-i afecteze aspectul. Spre deosebire de granit, onix-ul are nevoie de o întreținere specială pentru a nu își pierde din calități. Nu trebuie curățat cu produse chimice puternice, pentru a evita pierderea luciului suprafețelor de onix. Cea mai sigură metodă pentru curățare este folosirea unei cârpe moi îmbibată în apă caldă.

Onixul oferă o rezistență mică și atunci când vine vorba de umiditate și căldură. Pentru a evita orice fel de problemă, nu plasați pe blatul din bucătărie sau pe alte suprafețe din onix obiecte care produc căldură, deoarece transluciditatea pietrei este pusă în pericol.

Mentenanța suprafețelor de onix trebuie să fie realizată cu grijă. Această piatră naturală reacționează chimic cu soluțiile ce au aciditate ridicată și astfel apar pete care se vor înlătura foarte greu. Onixul are nevoie ca, periodic, să fie curățat cu apă caldă sau cu soluții speciale pentru a-și păstra în timp strălucirea.

Dacă nu se respectă instrucțiunile de îngrijire, poate apărea mătuirea suprafețelor de onix. Apelați la specialiști în lucrări cu piatră naturală pentru scoaterea petelor de pe suprafețele de onix, cat și pentru alte lucrări de mentenanță.

Ca urmare, țineți cont de următoarele sfaturi:

 • Lichidele care se varsă pe blatul de onix vor trebui șterse imediat pentru a înlătura orice risc de pătare;
 • Nu așezați obiecte grele pe marginile blatului de onix;
 • Este o piatră naturală predispusă la zgârieturi. De aceea, nu tăiați direct pe suprafața blatului și folosiți suporturi pentru tăiat;
 • Nu loviți blatul cu obiecte grele deoarece riscați să se spargă;
 • Vasele luate recent de pe foc nu trebuie așezate direct pe blat, folosiți suporturi speciale pentru temperaturi mari;
 • Nu folosiți materiale abrazive pentru curățat murdăria/praful;
 • Nu vărsați substanțe cu aciditate mare pe suprafața onix-ului (sucuri, oțet);
 • Curățarea blaturilor de bucătărie din onix trebuie realizată după fiecare utilizare. Puteți folosi fie apa calda și un săpun lichid cu pH neutru, fie puteți folosi soluții speciale
Bar realizat din onix. Sursă foto; archieexpo.com

Bar realizat din onix. Sursă foto; archiexpo.com

Există mai multe tipuri de onix, și anume:

1. Onixul care are la bază siliciul ca și compus mineral. Culoarea acestuia poate roșu-maroniu, negru și cuprinde toată gama de gri. Se formează în principal în medii hidrotermale cu temperatură scăzută și metamorfice, în roci sedimentare, masive și stratificate;

2. Onixul calcaros are un aspect deosebit, cu o structură fibroasă-compactă variabilă, venaturi paralele și concentrate. Are caracterul de a fi translucid și cu venatura variată, care poate fi de la milimetri până la câțiva centimetri. Aceasta se întâmplă mai des în umbra brunului, care îi conferă un aspect colorat și diafan. Este o varietate compactă și fibroasă de cuarț, cu benzi plate și paralele de culori contrastante. Tipuri de onix: Peach Onyx, Vulcano Onyx, Onyx Verde, Onyx Tigre, până la Onyx – Alabaster.

Vă prezentăm onix-uri în diverse culori, având multiple utilizări

Flame Onyx este un onix negru maroniu aurit din Iran, cu un model care i-a inspirat pe meșteri să îl denumească astfel. Această piatră cu flăcări aurii desenate în venatura fiecărei piese tăiate, este potrivită pentru obiecte decorative unice, mozaicuri, sculpturi, blaturi de mobilier, panouri de perete și alte proiecte de design.

Brown Onyx este onix maroniu unic, ce provine din Iordania. Această piatră este deosebit de bună pentru blaturi, mozaicuri, aplicații exterioare – interioare, pentru perete și podea, fântâni, piscine și plafoane, scări, pervazuri de ferestre și alte proiecte de design. De asemenea, se numește și Manaseer Brown Onyx. Jordan Brown Onyx poate fi procesat prin lustruire, tăiere, honuire și așa mai departe.

Manaseer Onyx este onixul cu amestec de maro cu auriu, tot din Iordania. Această piatră este utilizată la crearea de obiecte decorative, mozaic, sculpturi, blaturi de mobilier, panouri de perete și diverse proiecte de design. De asemenea, este numită și Manaseer Golden Brown Onyx, Manaseer Honey Onyx.

Onyx Tiger, iranian, cu o culoare maro intensă care se amestecă cu portocaliu intens, bej și alb. Ideal pentru acoperiri interioare, pardoseli și decor interior în general. Este o piatră naturală frumoasă, care aduce un sentiment de eleganță și dramaturgică pentru orice proiect. Onyx Tiger, prețuit pentru calitățile sale exotice și vibrante.

Canyon Onyx este un tip de onix maro închis, provenit din Mexic. Această piatră se folosește la chiuvete, mozaicuri, blocuri de piatră, blaturi de baie, placări de pereți și alte proiecte de design. De asemenea, este numită Onix Shark, Shark Onyx, Black Canyon Onyx, Onice Negro Canyon.

Onix Cappucino este adus din Iran și are culoarea maronie, cu venatura bej. Se folosește la placări și diverse alte lucrări.

Black Onyx este onixul de culoare gri închis, din marmură-onix, ce provine din Iran. Această piatră este utilizată pentru piatră de construcție, blaturi, mozaic, piatră ornamentală, artefacte, chiuvete și alte proiecte de design. De asemenea, este numită și Iran Black Onyx, Persian Black Onyx.

Afghan Pink Onyx este un onix roz extras în Afganistan. Această piatră este deosebită datorită culorii roz, putând fi utilizată la blaturi, urne, mozaicuri, aplicații de perete interior, fântâni, artefacte sau alte proiecte de design.

Pink Onyx roz este un alt tip de onix roz, exploatat în Iran. Această piatră a fost numită și Persia Pink Onyx, Irandash Light Pink Onyx.

Onix Nuvolato este onix roz ce provine din Mexic. Această piatră este folosită pentru piatră de construcție, blaturi, mozaic, piatră ornamentală, artefacte, chiuvete și în amenajări multiple.

Onix Viola este onixul de culoare liliac ce provine din Iran. Această piatră este deosebită și poate fi utilizată ca piatră de construcție, piatră ornamentală, mozaic, pavaje, scări, șeminee, chiuvete, balustrade și alte proiecte de design.

Onix Glaciale este un onix albastru din Italia. Această piatră este utilă ca piatră de construcție, blaturi, mozaic, piatră ornamentală, pentru realizarea de artefacte, chiuvete și altele. De asemenea, este denumită Italy Blue onyx, Glaciale Onyx.

Emerald Metis Amare Onyx este un onix verde cu venatura similara lemnului și este adus din Iran. Această piatră este utilizată pentru artefacte, obiecte decorative, mozaicuri, sculpturi, blaturi de mobilier, panouri de perete și alte proiecte de design. De asemenea, a fost numit și Onyx verde de smarald, Smeralda Onyx, Verde Smeralda Onyx.

Green Onyx este o piatră naturală cristalină. Onixul verde provine din Pakistan. În fundalul său, venatura intensă de aur este împletita cu cea ocru, înfășurate în structuri nebuloase interesante, cu senzație de mișcare. Arhitecții recunoscuți pe plan internațional și designerii de interior folosesc Green Onyx în cele mai emblematice proiecte hoteliere și rezidențiale.

Autumn Onyx este un tip de onix verde deschis din Iran. Această piatră are aspect liniar, venatura colorata în maro, gri și verde deschis, creând un model unic cu linii și cercuri, de aceea mai este denumită Salsali Autumn Onyx.

Peach Onyx. Culoarea piersicii din această piatră, originară din Mexic se amestecă perfect cu dungi subțiri, de roz pal. În cazul iluminării din spate, se vor vedea diferitele straturi care aduc o magie specială. Onixul auriu este o piatră predominant bej, cu dungi foarte fine care o traversează în întregime.

Onyx Vulcano este un tip de onix roșu originar din Turcia. Această piatră este deosebit de bună ca piatră de construcție, blaturi, mozaic, piatră ornamentală, artefacte, chiuvete și proiecte de design unde se cere aceasta culoare puternică. Este numit Onyx Red Vulcano, Vulcano Onyx, Vulcan Red Onyx.

Azteca Onyx este un tip de onix roșu originar din Mexic. Această piatră este potrivită pentru blaturi și coloane, panouri de perete interioare, pereți pentru jocuri de apă și fântâni, mozaic și pentru alte proiecte. De asemenea, se mai numește Rojo Azteca Onix. Azteca Onyx poate fi prelucrat prin lustruire, tăiere, honuire și alte metode.

Coca Cola Onyx este un fel de onix maroniu roșcat din Iran. Această piatră este deosebită pentru a crea frumoase artefacte, obiecte decorative, mozaic, piese de sculptură, blaturi de mobilier, panouri de perete și multe alte proiecte de design. De asemenea, el mai e numit Persia Cola Onyx, Cola Brown Onyx, Onice Cola, iar pe piața pietrei naturale din China: Kělè yù.

Onix Sultano este de culoare galbenă și provine din Turcia. Poate fi folosit ca piatră de construcție și piatră ornamentală. Denumirile suplimentare ale Onix Sultano sunt: Onice Sultano Onyx, Sultan Onyx.

Onix Kilimanjaro, un onix galben adus din Tanzania, este frecvent utilizat pentru blaturi, pentru lucrări de interior și exterior. Mai este denumit și Onice Kilimangiaro, Onice Kilimanjaro, Onix Arco Iris, Onice Arco Iris, Arco Iris, Onice Arco Iride, Klimanjaro Onyx, Kilimangaro Onyx.

Onix Pavone este un onix galben adus din Turcia, ce poate fi utilizat pentru blaturi de bucătărie și pentru alte lucrări de construcții.

Spider White Onyx este onixul alb din Iran, ce poate fi utilizat pentru realizarea de artefacte, obiecte decorative, mozaic, piese de sculptură, blaturi de mobilier, panouri de perete și alte proiecte de design. De asemenea, se mai numește Red Line White Onyx.

Onix Bianco este un onix alb exploatat în Iran. Această piatră este utilizată ca piatră de construcție și piatră ornamentală, pentru blaturi, mozaic, artefacte, chiuvete și alte proiecte ale designerilor. De asemenea, mai ere denumirile: Onice Bianco Onyx, Bianco Onice, Bianco Onyx, Iran White Onyx.

Piatra Onyx – Alabaster, cunoscută și sub numele de marmură onix sau calcar onix, este un mineral considerat piatră semiprețioasă, deși, potrivit Asociației Internaționale de Mineralogie, nu este acceptată ca un mineral, ci ca o varietate de agate sau calcedonie. Este compus din silica (oxid de siliciu, SiO2). Piatra de onix este folosită pentru a realiza bijuterii, dar și pentru obiecte decorative sau amenajări, datorită tonurilor sale verzi atractive și calității foarte bune. Piatra Onix are o origine vulcanică, cauzată de acumularea de gaze vulcanice. Piatra Onyx este similară cu alabastrul, dar cu proprietăți diferite. Există patru tipuri:

 • Piatra verde Onyx: nuanțe translucide și verzi; umbra mai întunecată este cea mai prețioasă. Are de obicei venatura maronie.
 • Piatra Onyx San Martín: culori opace, maro și roșiatice. Prezintă benzi de intensități diferite, iar duritatea sa extremă permite o lustruire perfectă.
 • Onixtin
 • Aragonita: albicioasă sau gri, unde fibrele sunt mai groase decât soiurile anterioare.

Alabastrul alb poate fi alabastru gipsic și alabastru calcaros, ale căror compoziții chimico-mineralogice și proprietățile fizice sunt complet diferite. Are caracteristici ornamentale specifice și poate fi utilizat în proiectarea coloanelor, pereților, rafturilor, meselor, cupolelor, panourilor, separatoarelor de spațiu, a barelor, blaturilor, meselor etc. Folosirea acestui material translucid de construcție, la pereți, are o funcție triplă: în primul rând, ca design în încăpere; în al doilea rând, ele permit iluminarea interioarelor cu lumină naturală grație naturii translucide a pietrei; a treia funcție este aceea de a iradia iluminarea artificială spre exterior.

Apelați la profesioniști în montajul și mentenanța suprafețelor de onix

Montajul onixului este foarte important, în fiecare proiect fiind folosit un anumit tip de piatră naturală. Specialiștii, având experiența și cunoștințele necesare, vă vor ajuta în toate etapele, de la proiectare, consultanță până la execuție.

Atunci când aveți nevoie să realizați proiecte de amenajare interioare de calitate, dar și să mențineți strălucirea onixului, a suprafețelor de onix, este de preferat ca toate acestea să fie lăsate în seama profesioniștilor datorită faptului ca această piatră semiprețioasă e foarte sensibilă și are un cost ridicat. Întreținerea, scoaterea petelor de pe suprafețele de onix, sunt operațiuni dificile pe care nu le puteți realiza fără riscuri. Merită riscul de a distruge o suprafață sau mai bine chemați un profesionist?

Amenajări interioareDecoratiuni interioare de lux

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.