SWITCH TO ENGLISH

Piatră naturalăTravertin

Pardoseli din travertin: 5 argumente pro

Travertinul este o alternativă la marmură, granit sau alte pietre naturale folosite în construcții și amenajări. Se poate utiliza atât la interior cât și la exterior pentru pardoseli, trepte, placări de pereți, glafuri sau orice alte elemente decorative.

După marmură, este considerată a doua cea mai folosită piatră naturală.

În cele ce urmează, vom explora 5 argumente pro travertin ce te vor ajuta să înțelegi mai bine această piatră și de ce recomandăm folosirea ei pentru pardoseli.

1. Varietate de culoare și aspect premium

În general, travertinul are un aspect neutru – din acest motiv arhitecții îl folosesc pentru a pune în valoare alte elemente decorative. Poate fi utilizat într-o gamă largă de proiecte, fie că vorbim despre un stil clasic sau modern.

Asemenea altor pietre naturale, travertinul este disponibil într-o paletă de culori cu nuanțe de bej, galben, gri sau roșu. Aceste culori diferă în funcție de zona de unde se extrage.

Culori travertin

Câteva dintre cele mai populare nuanțe pentru culori travertin. Sursa foto: https://hadleycourt.com

Travertinul de proveniență italiană, din regiuni centrale precum Lazio, Abruzzo sau Toscana, este considerat cel mai bun / de calitate din lume. Însă tradiția extragerii și folosirii travertinului există și în alte locuri din lume – pe teritoriul actual al: Tunisiei, Egiptului, Turciei, Iranului sau în Chile.

O caracteristică a travertinului este aspectul poros, care îl face să pară „mai natural” sau „mai neșlefuit”.

În concluzie, dacă îți dorești un spațiu cu aspect premium, poate cu o tentă naturală, pardoseala din travertin este o alegere excelentă și cu siguranță se va încadra foarte bine în stilul gândit de arhitect.

2. Rezistență în timp

Pardoselile din piatră naturală pot rezista și zeci de ani, fără probleme, dacă se respectă câteva recomandări generale:

  1. Montaj corect, în urma căruia să nu se rupă sau să se fisureze plăcile. Află mai multe despre montaj travertin din acest articol publicat pe site-ul nostru.
  2. Aplicarea de tratamente speciale pentru impermeabilizare, șlefuiri și microșlefuiri.
  3. Mentenanță periodică care se realizează la intervale de timp regulat, în funcție de volumul de trafic, expunerea la factori externi sau preferințele beneficiarului.

În urma șlefuirilor profesionale și a mentenanței regulate, o pardoseală din travertin poate arăta ca nouă și după 20 de ani de la montaj. Acest avantaj al pietrei naturale face ca investiția inițială să renteze pe termen mediu și lung.

3. Restaurare și recondiționare

Să presupunem că sfaturile de mai sus nu sunt puse în aplicare. Ce se poate întâmpla cu o pardoseală neîntreținută corespunzător o lungă perioadă de timp? Vezi în filmarea de mai jos.

Videoclip din portofoliul BrownStone

Explicația tehnică, pe scurt, a imaginilor de mai sus:

În lipsa unei întrețineri adecvate, travertinul și orice piatră naturală se va uza odată cu trecerea anilor. Pe lângă pierderea luciului natural, pot apărea crăpături, zgârieturi sau colțuri rupte.

Prin urmare, se poate pune problema unei înlocuiri totale a pardoselii dar acest lucru necesită deschiderea unui șantier. În afară de disconfortul creat de praf, zgomot, întreruperea activității și alte detalii specifice unui șantier – montajul unei pardoseli noi necesită o investiție financiară de luat în seamă. Vorbim aici despre prețul materialelor și al manoperei pentru o pardoseală nouă.

Din motive ce țin de confort dar și financiare, o soluție mai practică ar fi recondiționarea ( restaurarea ) pardoselii. Așa cum se poate vedea în videoclipul prezentat mai sus, travertinul își recapătă aspectul de nou fără înlocuire și montaj de plăci noi.

Dacă te întrebi cum se poate realiza o astfel de transformare, în linii mari răspunsul constă în șlefuire profesională cu apă, cu utilaje foarte moderne și anumite tratamente speciale care se aplică pietrei. Bineînțeles, contează și priceperea sau interesul acordat lucrării de către personalul care manevrează aceste utilaje.

Atenție! Pentru restaurare nu este recomandată sub nicio formă folosirea de pelicule sau straturi de „ceară” care acoperă uzura și dau un luciu de suprafață. Această metodă încă se mai folosește în piață.

Problema este că acel luciu temporar nu va rezista decât un timp scurt iar piatra uzată va ieși din nou la suprafață pe măsură ce stratul turnat peste piatră va dispărea.

4. Finisări travertin

Deși nu este întotdeauna obligatoriu, clientul poate opta pentru anumite finisaje ale travertinului în funcție de nevoi sau preferințe estetice:

  • Antichizarea este un tip de finisare în urma căreia travertinul capătă un aspect mai învechit. De obicei se folosește pentru a evidenția un stil clasic sau mai sobru.
  • Finisaj lucios pentru o strălucire mai puternică. Lucios nu înseamnă alunecos!
  • Finisaj periat pentru scoaterea în evidență a venaturilor sau texturilor naturale. Se realizează prin perieri diamantate, de unde și denumirea acestui tip de finisaj.
  • Buciardare pentru o aderență mai bună și anti-alunecare. Se folosește la exterior, unde poate apărea apa. De exemplu la o piscină, pe un balcon, scări exterioare. De asemenea, buciardarea este recomandată și la interior – oriunde apare riscul alunecării. Mai ales în spații deschise publicului precum muzee, magazine, săli de evenimente, etc.

Vezi în clipul de mai jos imagini din timpul unor lucrări de finisare a travertinului dintr-un balcon în urma cărora suprafața a devenit anti-derapantă.

Videoclip din portofoliul BrownStone

5. Încălzirea în pardoseală

Nu mai este un secret faptul că încălzirea în pardoseală reprezintă o soluție eficientă și modernă pentru case realizate cu bun gust.

Avantajul unei pardoseli din travertin sau altă piatră naturală ar fi randamentul termic ridicat, cu până la 20% mai bun decât al unui parchet, spre exemplu.

Așadar, dacă te întrebi ce material să folosești pentru o pardoseală încălzită, în opinia noastră travertinul este mai mult decât potrivit.

Amenajări interioareMontaj travertin

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.