SWITCH TO ENGLISH

Piatră naturală

Folosirea pietrelor naturale – Soluții inspirate pentru construcții și amenajări

Piatra naturală, în particular marmura, granitul, travertinul, câștigă tot mai mult teren în construcții, indiferent dacă este vorba despre amenajări interioare sau exterioare. Iar dacă firma BrownStone o folosește în proiectele sale, alegerea nu este făcută la întâmplare.

De acest lucru se convinge de altfel fiecare client care ne solicită serviciile. Lucrările finalizate deja și date în folosință constituie cea mai bună confirmare a priceperii echipelor de arhitecți, constructori, designer-i, fiecare ”reprezentant” fiind un profesionist complet în breasla sa.

Împreună, aceștia își dau tot interesul ca rezultatele să corespundă așteptărilor și chiar să le depășească. Pentru că nu ne mulțumim cu puțin. Scopul nostru este să ne facem văzuți, auziți și remarcați prin lucrări de valoare, perfect funcționale, unice și de durată, toate purtând amprenta inconfundabilă BrownStone.

Dar nu suntem adepții vorbelor fără fapte. Așadar, ne-am gândit să te introducem pas cu pas, într-un domeniu de care oricine se lovește mai repede sau mai târziu, poate pentru lucrări de renovare a unui spațiu comercial sau de birouri, poate pentru proiectarea clădirilor rezidențiale, poate pentru amenajarea sălilor de evenimente.

Și vom începe cu începutul, mai exact cu câteva generaliăți (ce este piatra naturală, o scurtă clasificare), dar și cu puțină istorie. Iar spre final, vom ajunge și la fapte concrete sau mai bine-zis la câteva proiecte pe care suntem mândri să le deținem în portofoliu.

Generalități – Ce este piatra naturală?

Pietrele naturale rezultă în urma unor procese geologice, termenul în sine (”natural”) fiind creat tocmai pentru a le deosebi de ”versiunile” artificiale. Acestea din urmă, deși imită ”originalul”, nu-l pot egala, oricât de performantă ar fi procedura de fabricație.

Datorită diversității, a apărut necesitatea clasificării lor în 3 mari grupe, fiecare cu proprietăți fizice, chimice și mecanice distincte:

  • Roci sedimentare (travertinul) – Procesul de formare rezultă în urma acumulării sedimentelor de origine variată ;
  • Roci vulcanice sau magmatice (granitul, bazaltul) – Se formează prin cristalizarea magmei vulcanice;
  • Roci metamorfice (marmură, ardezie) – Sunt roci care au trecut prin transformări la nivel de structură, compoziție, textură.

În proiectele noastre de construcții și finisaje de lux ne limităm la întrebuințarea unor pietre naturale cu proprietăți extraordinare, precum marmura, granitul sau travertinul.

Fiecare dintre ele se comportă excelent nu doar în timpul etapelor de extracție și de prelucrare, ci și pe toată durata dării în folosință. Acesta este unul dintre motivele pentru care oferim garanții de până la 20 de ani.

Tradiția folosirii pietrelor naturale în amenajările interioare și exterioare

Pietrele naturale rămân primele materiale de construcții întrebuințate de om în ridicarea unor edificii, utilizările datând din perioadele timpurii ale preistoriei. Vreme de mii de ani, au reușit să reziste aproape neafectate de scurgerea timpului și de agresiunea factorilor climatici.

Ajunge să enumerăm piramidele egiptene, structurile monolitice de la Stonehenge, Colosseumul din Roma, Marele Zid Chinezesc, palatele, catedralele și amfiteatrele antice, precum și atâtea alte construcții la fel de impunătoare, ”răsfirate” de-a lungul și de-a latul continentelor.

Oricare dintre ele reprezintă o mărturie elocventă a superiorității absolute. Pe lângă aspectul șarmant, Acestea întrunesc însușiri extraordinare, precum durabilitatea, rezistența și compactitatea, caracteristici particulare, descoperite din cele mai străvechi timpuri.

Pe parcursul îndelungatei istorii, pietrele naturale au fost întrebuințate mai întâi în varianta brută. Abia mai târziu apar ca materiale de construcție transformate prin șlefuire, sablare, debitare, etc.

În versiunea brută, prezentă îndeosebi în timpul civilizațiilor preistorice, sunt folosite la ridicarea primelor opere făurite de mâna creativă a omului. În general, compozițiile erau destul de minimaliste, fără o structură elaborată. Erau alcătuite din blocuri monolitice și de regulă aveau ca destinație ridicarea monumentelor.

Ulterior, operațiunile de prelucrare permit extinderea posibilităților de utilizare, destul de limitate în cazul rocilor brute. Astfel, pietrele naturale au reușit să îndeplinească toate funcțiile arhitecturale și constructive dorite. Treptat, începând cu civilizația și stilul arhitectonic romanic au cunoscut o largă răspândire.

Folosirea pietrelor naturale în construcții – Aplicații practice marca BrownStone

În ce privește aplicațiile posibile, atât în vremurile din trecut, cât și în prezent, pietrelor naturale li se atribuie două tipuri de utilizări:

  • Ca material de construcții, fiind prezente în structura de bază a lucrărilor (fundații, pereți, bolți, arcade);
  • Ca finisaje și decorațiuni în amenjările interioare și exterioare (placări orizontale sau verticale, pardoseli).

Membrii echipei BrownStone sunt specializați în ambele variante de lucrări. Ca dovadă a experiențelor acumulate stau proiectele mai noi sau mai vechi de care am avut onoarea să ne ocupăm de-a lungul întregii noastre cariere atât la nivel de individ, cât și de colectiv.

Una dintre lucrările marca BrownStone o constituie încălzirea prin pardoseală din marmură. Pe lângă calitățile estetice (conferă eleganță, clasă și valoare ambientului și construcției), marmura se evidențiază și ca un optim conductor termic. De aici motivația clientului să o prefere în locul altor soluții (parchet, ceramică, etc.).

O altă lucrare, de astă dată mai recentă, este reprezentată de refacerea exterioară a Mall-ului Vitan din București. În acest caz, este vorba despre placarea suprafețelor exterioare expuse traficului intens și intemperiilor (ziduri, scări, zone de acces, trotuare), în vederea obținerii unui look de actualitate, în tendințe și în perfectă armonie cu restul edificiului.

Suntem siguri că am reușit să-ți trezim interesul să lucrezi cu noi. Dacă mai ai dubii, nu ezita să folosești datele de contact pentru a ne solicita mai multe detalii despre punerea în practică a ideilor tale.

Specialiștii noștri au pregătirea necesară să facă față oricărei provocări. Iar în limita timpului disponibil, pe lângă paleta de servicii profesionale de lux, pot chiar să-ți ofere consultanță gratuită, fără să te oblige la încheierea vreunui contract.

Imagini din portofoliul BrownStone

BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.