Terrazzo este un clasic al amenajărilor interioare și exterioare, cunoscut în România sub numele de mozaic din beton. Este un material extrem de versatil din punct de vedere cromatic deoarece în compoziția sa pot intra pietre naturale precum marmură, granit, ardezie, etc., cuarț, spărturi de sticlă.
Se folosește des pentru pardoseli din spații cu trafic intens sau pentru pardoseli cu aspect luxos și creativ.
Scurt istoric al terrazzo
Așa cum spuneam mai sus, în țara noastră i se mai spune mozaic din beton însă termenul internațional, recunoscut de specialiști este terrazzo.
Originile sale datează din perioada Evului Mediu, constructorii venețieni fiind cei care l-au consacrat. Interesant este că la momentul respectiv, pe teritoriile italiene, marmura era principalul material de construcție iar terrazzo a apărut ca o alternativă mai ieftină deoarece se foloseau bucăți de marmură rămase de la construcții luxoase care erau închegate cu lut.
Odată cu migrația masivă a italienilor către America de Nord din secolul 19, terrazzo a început să fie folosit și pe teritoriul Statelor Unite. Începând cu anii 1920, datorită dezvoltării industriale a putut fi produs în cantități industriale iar tehnica a evoluat de-a lungul timpului: de la terrazzo pe bază de ciment până la terrazzo de calitate superioară pe bază de rășini epoxidice, folosit în prezent.
În România, terrazzo, a devenit foarte popular în perioada regimului comunist. Însă acele pardoseli cu mozaicuri și implicit terrazzo sunt asociate în mod greșit epocii Ceaușescu. Așa cum am explicat mai sus, deoarece originea sa este în Veneția medievală, comuniștii nu au făcut altceva decât să îl folosească la scară largă însă ideea că mozaicul din beton ar fi o invenție românească este departe de adevăr
Terrazzo în prezent
Se găsește în diverse forme de plăci sau trepte masive, realizate industrial sau manual. Procesul modern de fabricare este unul complex iar avantajele folosirii sale constau în durabilitate, rezistență la trafic, factori externi și posibilități nelimitate de design.
În țările avansate din punct de vedere economic și tehnologic începând cu America, țări din Europa sau Asia, terrazzo este un favorit al arhitecților și designerilor fiind catalogat ca o variantă pentru a îmbina luxul cu durabilitatea și este folosit la scară largă în aeroporturi, universități, muzee, spitale, restaurante, hoteluri, centre comerciale dar și în lucrări private, case și vile de lux.
Desen pardoseală terrazzo, aeroportul internațional din Las Vegas. Sursa foto: terrazzodesignideas.com
Exemple de utilizare a terrazzo
Aleea Hollywood Walk of Fame ce conține câteva mii de stele în semn de omagiu pentru cariera personalităților ce au făcut istorie la Hollywood. Acest obiectiv turistic atrage milioane de vizitatori anual.
Aleea Hollywood Walk of Fame
Calitate și durabilitate
Oricine ia în calcul terrazzo pentru amenajarea unui spațiu ar trebui să cunoască măcar la nivel de bază câteva detalii pe care specialiștii le consideră esențiale:
Durabilitatea este un rezultat al calității și rezistenței materialului liant. Acum câteva sute de ani materialul liant era lutul iar după anii 1920 cimentul. În mod evident, lutul nu se mai folosește iar cimentul simplu este de asemenea complet depășit.
Astfel, rămân doar 2 opțiuni pentru materialul liant:
- Cimentul cu adiditivi, care a înlocuit cimentul simplu;
- Rășinile, care au înlocuit cimentul cu aditivi;
De ce rășinile sunt un liant mult mai bun comparativ cu cimentul cu aditivi?
Rășinile au o serie de proprietăți pe care cimentul, oricât de mult aditiv ar folosi nu le poate egala:
- Impermeabilitate;
- Sunt mai compacte, nu se formează găuri de mici dimensiuni. Compoziția rășinilor este identică în timp ce la ciment poate varia;
- Se pot colora și personaliza mult mai ușor. Accesează site-ul Organizației Naționale de Terrazzo și Mozaic din SUA pentru a vedea exemple de terrazzo în diferite culori și modele.
Unii producători de terrazzo pe bază de rășini afirmă că aceste materiale pot rezista până la 75 de ani, fără probleme, dacă se realizează o mentenanță tehnică periodică.
Prețuri și recomandări
Înainte de a oferi o perspectivă asupra prețurilor, BrownStone nu recomandă sub nicio formă folosirea cimentului simplu sau cimentului plus aditivi de slabă calitate ca material liant pentru terrazzo. Aceasta este rețeta clasică pentru o lucrare de slabă calitate, fără rezistență în timp.
Așadar, pentru o lucrare de cea mai bună calitate și cu cea mai mare garanție în timp, BrownStone recomandă terrazzo pe bază de rășini epoxidice, al cărui cost inițial este mai ridicat dar compensează prin durabilitate și costuri mai mici pe termen lung pentru întreținere și mentenanță.
Amortizarea investiției este maximă cu terrazzo pe bază de rășini.
Varianta mai ieftină ca și investiție inițială ar fi pe bază de ciment cu aditivi de calitate superioară dar garanția în timp nu este aceeași iar lucrările de mentenanță sunt recomandate mai des.
Montaj și manoperă terrazzo
Plăcile de terrazzo sunt dificil de montat comparativ cu alte materiale din cauză că un montaj neadecvat produce riscuri de rupere al plăcilor. Se recomandă ca montajul să fie realizat exclusiv de specialiști.
Metoda ideală și recomandată pentru a monta o pardoseală din terrazzo este ca materialul să se facă și să fie turnat la fața locului. Doar în cazuri excepționale se vor aduce plăci gata făcute.
Odată turnat materialul se va lucra la mână continuă ( neîntrerupt ) cu respectarea dozajelor și apoi se vor realiza degroșarea, șlefuirea și tratamentul suprafețelor.
Oferta BrownStone
În calitate de specialiști în lucrări de lux cu piatră naturală, rășini epoxidice, beton, BrownStone execută lucrări la cheie pe baza cererii proiectanților, arhitecților sau proprietarilor.
Pe lângă manoperă putem oferi proiectare, consultanță tehnică în alegerea materialului atunci când beneficiarul lucrării nu a contractat aceste servicii.
Pentru a vedea mai multe imagini și informații concrete despre o lucrare executată de BrownStone, te invităm să arunci o privire peste lucrarea de la Școala Cambridge. BrownStone a preluat proiectul într-un moment în care compania care lucrase inițial a predat clientului o pardoseală cu tratamente aplicate incorect / insuficient și cu probleme la impermeabilizare, planeități și luciu.
După aplicarea de tratamente și șlefuiri profesionale, problemele au fost remediate într-o foarte mare măsură în condițiile în care pardoseala nu a fost înlocuită complet. Din acest motiv, la lucrări mari și nu numai este extrem de important să se lucreze de la bun început cu firma potrivită, capabilă să poată livra la nivelul cerințelor inițiale.