SWITCH TO ENGLISH

Marmură

Tipuri de marmură – o călătorie în jurul lumii

Marmura este o rocă metamorfică densă, dură, cu granulație fină, formată din calcar care, supus la temperaturi și presiuni ridicate în scoarța terestră, atinge un grad ridicat de cristalizare.

Culoarea sa albă este dată de carbonatul de calciu, însă nuanțele și caracteristicile fizice sunt rezultatul impurităților conținute, precum cuarț, oxid de fier, clorit, silicați de magneziu și chiar pietre prețioase.

Datorită eleganței și rezistenței sale mari, este unul dintre materialele preferate de arhitecții și constructorii din toate timpurile, fiind folosit de-a lungul anilor la realizarea unor lucrări extrem de diverse. Istoria indică faptul că marmura a fost utilizată pentru prima dată în Yasemek Gaziantep, Turcia, de hitiți în anii 1600 î.Hr. c.

În trecut, această piatră naturală se extrăgea manual cu pene de lemn, căpăstru, frânghii, târnăcopi și lopeți. În prezent, la extracția de marmură se folosesc explozivi și mașini grele, procesul fiind unul proces costisitor și complex.

Ea se găsește în cariere în aer liber sau în peșteri, la nivelul solului, fie la mare adâncime. Cele mai mari și mai importante cariere se află în Italia, Grecia, Spania, Portugalia, India, China, Turcia, Brazilia, Statele Unite ale Americii. În plus, un fapt curios este că marmura este denumită de obicei în funcție de locul unde este descoperită iar unele țări sunt recunoscute pentru marmura de anumite culori.

Dintre țările de unde se extrage marmura, Italia este considerată „patria mamă” datorită calităților naturale ale pietrei, tehnologiei de extracție dar și a culturii italiene. Piatra de proveniență italiană este asociată cu luxul și bunul gust.

Tipuri de marmură

Există multe tipuri de marmură, fiecare fiind folosit cu un scop anume în funcție de culoare, duritate sau chiar raritate. Cei care doresc să folosească marmură în locuința lor, este bine să afle ce tipuri de marmură există. Astfel, pot alege tipul cel mai potrivit pentru nevoile lor.

Tipuri de marmură albă

Marmura albă dă senzația de puritate și curățenie, luminând și mărind spațiul, mai ales dacă nu este combinată cu un alt tip de marmură. Așadar, marmura albă este ideală pentru spații mici, precum și în bucătării și băi.

Se poate combina cu orice tip de marmură și, în funcție de rezultatul dorit, se poate folosi un material sau altul.

Carrara

Marmura Carrara își are originea în Italia, în provincia Toscana. Acestei localități din regiunea Toscana i se mai spune și „capitala mondială a marmurei”.

Fără îndoială, Carrara este o marmură foarte apreciată în întreaga lume, fiind elegantă și de calitate. De asemenea, este o piatră naturală cu granulație fină, cu vene cenușii subtile. Acest tip de marmură se folosește în special în baie, living și bucătărie.

Blanco Ibiza

Marmura Blanco Ibiza se remarcă prin rezistența sa și nuanța simplă, precum și datorită venelor gri. Ca material de construcție, această piatră naturală poate fi folosită astfel:

  • Interior: bucătărie, baie, scări;
  • Exterior: trotuare, monumente funerare.

Liliac

Marmura Liliac este extrasă din Turcia și se remarcă datorită fundalului alb și venelor violete care acoperă uniform suprafața sa. În ceea ce privește posibilitățile de utilizare pe care le oferă, acestea sunt variate. Este o piatră naturală potrivită pentru lucrări de interior, mai exact pentru pereți, pardoseli și blaturi.

Volakas

Marmura Volakas este extrasă din Grecia și este o piatră naturală albă, cu vene netede într-o nuanță de gri. Aplicațiile marmurei Volakas sunt diverse, predominând utilizarea acesteia în zonele interioare.

Macael

Marmura Macael are o suprafață compactă și uniformă, existând pe alocuri vene într-o nuanță de albastru spre gri. Având în vedere duritatea mare a acestui tip de marmură, ca material de construcție poate fi folosit astfel:

  • Interior: băi, bucătării sau living;
  • Exterior: fațade ventilate, trotuare, scări.

Tipuri de marmură crem

Marmura crem se combină perfect cu gama largă de culori naturale existente, precum fildeșul și bejul, dând o senzație de liniște și stare de bine în orice încăpere. De aceea, marmura crem este unul dintre cele mai folosite materiale de construcții de către arhitecți și designeri.

Ivory Cream

Marmura Ivory Cream este o piatra naturală exclusivistă, cu consistență mare, putând fi folosită în diferite locuri pentru a crea finisaje diverse. Fără îndoială, această marmură este o opțiune foarte elegantă, atractivă estetic, care se combină perfect cu alte materiale.

Este cea mai cunoscută marmură crem din lume, fiind folosită de arhitecți și designeri în proiectele lor, atât de interior, cât și de exterior.

Cenia

Marmura Cenia este un tip de marmură care se remarcă prin culoarea crem spre roz, cu granulație fină și suprafață netedă. Această marmură este originară din Tarragona, orașul zeilor și al piraților (Catalonia, Spania).

Crema Valencia

Crema Valencia este o marmura de culoare crem, cu vene albe și roșii pe toată suprafața sa. Poate fi folosită atât la interior, cât și la exterior.

Tipuri de marmură neagră

Culoarea neagră este asociată cu luxul și eleganța. Fiind o culoare care scade luminozitatea, utilizarea ei este recomandată în încăperi cu multă lumină, în cele mari, precum și în băi și bucătării. Pe de altă parte, marmura neagră poate fi folosită și la fațade și pentru diverse lucrări de placare.

În ceea ce privește tipurile de finisaje, există marmură neagră aspră, îmbătrânită, buciardată sau lustruită.

Nero Marquina

Marmura Nero Marquina emană o intensitate și o putere unică, oferind eleganța caracteristică culorii negre, mai ales dacă marmura este lustruită.

Pe de altă parte, există marmura neagră Marquina cu vene albe distribuite neregulat. În ceea ce privește utilizarea sa, este potrivită în băi și bucătării, precum și pentru pardoseli și placări interioare. Este originară din Țara Bascilor.

Negro Calatorao

Marmura Negro Calatorao se remarcă prin faptul că este o piatră naturală rezistentă, fiind ideală pentru pardoseli exterioare.

Acest tip de marmură poartă numele localității de unde se extrage, care este situată în provincia Zaragoza (Spania).

Tipuri de marmură roșie

Culoarea roșie dă căldură, un plus de senzualitate, luminozitate și eleganță spațiului. Totul depinde însă de nuanța folosită.

Marmura roșie este potrivită pentru pardoseli interioare sau crearea de mici detalii. Însă cel mai des este folosită în exterior, deoarece este o piatră naturală foarte rezistentă.

Când vine vorba de combinații, marmura roșie se combină perfect cu marmura crem și cu cea albă.

Rojo Alicante

Marmura Rojo Alicante strălucește și atrage atenția. Ea poate avea pe întreaga suprafață vene albe neregulate. Este potrivită pentru pardoseli și fațade, dând oricărei încăperi distincție.

Rojo Coralito

Marmura Rojo Coralito are o nuanță mai deschisă decât Rojo Alicante, nefiind la fel de izbitoare. Poate avea multe vene albe pe suprafața sa. Este foarte rezistentă și versatilă, fapt
care o face potrivită pentru fațade și pardoseli.

Rojo Levanto

Marmura Rojo Levanto are trei nuanțe diferite de roșu, precum și vene albe. Este extrasă din regiunea Murcia, Spania, putând fi folosită pe pereți, pardoseli, scări, balustrade, în bucătărie, în baie etc.

Tipuri de marmură maro

Din punct de vedere decorativ, culoarea maro este una dintre cele mai versatile culori existente, ce dă senzația de siguranță și confort. Pe de altă parte, cine dorește crearea unui spațiu cu influențe etnice, marmura maro este o alegere perfectă.

Deoarece maroul are calitatea de a face orice încăpere primitoare, se recomandă folosirea marmurei maro în camerele în care se petrece mai mult timp, precum livingul sau bucătăria. Pentru a profita la maximum de acest tip de marmură, este indicat să fie lustruită și folosită în încăperi bine iluminate pentru a nu-și pierde o parte din vitalitate.

Emperador (maro închis)

Marmura Emperador de culoare maro închis este de o frumusețe aparte și se combină perfect cu alte tipuri de culori, conferind încăperilor eleganță. Acest fapt nu rămâne neobservat arhitecților și designerilor, care nu ezită să folosească acest material în proiectele lor.

Emperador (maro închis)

Spre deosebire de varianta închisă, această nuanță de maro deschis poate fi ușor combină cu un alt tip de marmură sau material. Folosită, dă încăperilor o frumusețe și o eleganță deosebite.

Tipuri de marmură maro

Moda vintage introduce marmura roz în casele noastre. Rozul este simbolul prin excelență al calmului, delicateții și pozitivismului. Utilizarea ce poate fi dată marmurei roz este
foarte variată, fiind folosită pe scară largă în zonele de odihnă.

Pe de altă parte, este ideală în încăperile cu puțină lumină. Uneori, culorile neutre, precum alb sau gri, se combină perfect cu roz, creând un spațiu elegant.

Pentru un contrast cât mai atractiv, marmura roz poate fi combinată cu marmură în nuanțe de verde și maro.

Rosa Portugal

Este probabil cea mai cunoscută și mai folosită marmură roz. Natura ne oferă diferite nuanțe, printre care se remarcă cele foarte deschide de roz, portocaliu sau cenușiu.

Venele gri și maro îi conferă Marmurei Rosa Portugal o frumusețe unică. Există însă și marmură simplă, fără vene.

Rosa Zarci

Marmura Rosa Zarci are o nuanță roz suavă. Această piatră naturală poate avea și vene foarte subtile, părând foarte uniformă.

Acest tip de marmură se poate combina cu alte tipuri de marmură în realizarea mozaicurilor, precum și pentru realizarea scărilor.

Rosa Levante

Rosa Levante este o marmură roz pal, originară din Zarzilla de Ramos, Lorca (Murcia). Este cunoscută și sub numele de Crema Levante sau Rosa Girona. Este ideală pentru pardoseli și lucrări de placare atât la interior, cât și la exterior.

Tipuri de marmură galbenă

În design, culoarea galbenă este asociată cu bucuria și optimismul. Cu toate acestea, dintre tipurile de marmură este cea mai puțin utilizată. Chiar și așa, atrage puternic atenția, fiind o marmură unică și atractivă care se combină cu alte tipuri de marmură sau materiale.

Amarillo Marés

Marmura Amarillo Marés, numită și aur spaniol, este un tip de marmură galbenă cu vene roșiatice. Este indicată pentru lucrări de interior, în principal pentru pardoseli.

Amarillo Triana

Marmura Amarillo Triana se remarcă prin culoarea sa atrăgătoare, granulația fină și venele neregulate răspândite pe întreaga sa suprafață. Este ideală pentru pardoseli, pereți și băi.

Tipuri de marmură verde

Cine pariază pe marmura verde se bucură de o lume plină de senzații. Culoarea verde este legată de natură, dând în același timp seninătate, armonie și eleganță spațiului. Marmura verde are diferite nuanțe.

Verdele intens combinat cu alb dă senzația de prospețime spațiului. În timp ce verdele închis combinat cu crem sau gri dă eleganță. Marmura verde poate fi folosită în dormitoare, băi și bucătării.

Verde India

Verde India este o marmură care provine în principal din zăcăminte din India. Mai este cunoscută sub denumirea de Verde Indio, Verde Guatemala sau Oasis Green.

Există diferite variante de astfel de marmură. Unele pietre au vene mai slab evidențiate, altele au vene albe bine evidențiate. Există și pietre cu pigment negru mixt. Însă toate sunt de o
frumusețe aparte.

Această marmură este utilizată pe scară largă pentru pardoseli sau lucrări de placare în băi și bucătării, dând personalitate spațiului unde este folosită.

Tipuri de marmură gri

Marmura gri dă senzația de calm și rafinament oricărui spațiu. Nuanța sa neutră îi permite să fie combinată cu nenumărate materiale de diferite nuanțe. Există o mare diversitate de marmură gri, inclusiv Pietra Gray și Grey Marengo.

Pietra Gray

Marmura Pietra Gray este originară din Iran, în special din provincia Isfahan.

Unicitatea sa este dată nuanța sa uniformă de gri grafit, precum și de venele albe subțiri care-i străbat suprafața. Este ideală pentru un spațiul în stil minimalist, contemporan, modern sau industrial. Poate fi folosită în bucătării și living.

Grey Marengo

Spre deosebire de tipul de marmură anterior, marmura Grey Marengo are o nuanță închisă și compactă. Având în vedere proprietățile sale naturale, poate fi folosită atât pentru pavaje exterioare, cât și pentru pardoseli interioare.

Marmura în România

După acest lung periplu în jurul lumii ne întoarcem în România. Pentru mulți nu este un secret faptul că în țara noastră cel mai important zăcământ de marmură este cel de la Rușchița, județul Caraș Severin. Marmura de Rușchița are nuanțe variate de la alb la gri, roz, roz-gălbui și roșiatic.

Concluzie

Supranumele de regină a pietrelor naturale nu este deloc întâmplător dacă luăm în calcul varietatea de culoare, unicitatea venaturilor și posibilitățile nelimitate de design pe care le oferă marmura.

Fiind un material natural care rezistă fără probleme zeci sau sute de ani, cu condiția unei întrețineri corespunzătoare, investiția în marmură nu se pierde. Ba chiar ridică valoarea unei proprietăți în timp.

Pentru o durabilitate cât mai mare se recomandă aplicarea de tratamente profesionale care nu atacă piatra ci îi potențează proprietățile naturale precum impermeabilitatea. Mentenanța recomandată este de asemenea una de tip profesionist, cu echipamente moderne și pe bază de șlefuire mecanică, cu apă și în nici un caz pe bază de ceruire sau un simplu polish!

Nu în ultimul rând, compania BrownStone promovează operațiunile de restaurare și recondiționare în detrimentul înlocuirii complete.

Nu doar că este mai ieftin și mai rapid să refacem o marmură ca nouă prin intermediul șlefuirii profesionale dar este bine de știut că zăcămintele de marmură reprezintă resurse finite ale planetei iar consumul va duce într-un final la epuizarea acestor resurse. Din păcate, marmura înlocuită ( fie că vorbim despre un apartament sau o întreagă clădire ) sfârșește de obicei la gunoi iar consumul ridicat, uneori iresponsabil, va grăbi acest proces de epuizare al resurselor naturale.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum poți restaura o suprafață din marmură sau ești în căutare de montatori profesioniști, cu experiență dovedită în domeniu, ne poți contacta iar specialiștii BrownStone te pot ajuta și consilia pentru a ajunge la rezultatul dorit. Inclusiv pentru lucrări de mari dimensiuni sau cu grad ridicat de dificultate.


BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.