SWITCH TO ENGLISH

Travertin

Travertinul ca material de construcție – Versatilitate, diversitate cromatică și aderență

Travertinul este o piatră naturală poate mai puțin populară printre necunoscători, însă nu și printre cei care, așa ca echipa BrownStone, o folosesc în proiectele de construcții și finisaje de lux.

Prin prisma caracteristicilor, utilizărilor și avantajelor, te vom ajuta să o cunoști mai îndeaproape.

Generalități

Travertinul aparține categoriei de roci sedimentare de tip calcaros, putând lua naștere prin:

 • Precipitarea carbonatului de calciu (CaCO3);
 • Acțiunea unor microorganisme (alge, bacterii);
 • Variațiile rapide de temperatură și presiune.

Ca aspect, se caracterizează prin câteva elemente specifice:

 • Stratificațiile (sunt mai mult sau mai puțin evidente);
 • Textura poroasă (foarte similară cu a unui burete);
 • Mici cavități (goluri rămase după descompunerea reziduurilor organice).

Din punct de vedere cromatic, blocurile și plăcile de travertin acoperă o paletă extrem de diversificată, de la bej, la nuc, cu inserții în diverse tonalități de galben și roșu. Fiecare culoare și nuanță depinde de prezența oxizilor în stâncă.

În realitate este vorba despre o varietate particulară de marmură, una dintre cele mai antice și faimoase. Cu excelente calități estetice și tehnice, reprezintă un optim material de construcție și design pentru amenajări interioare și exterioare, fiind regăsit de altfel și în lucrările ”semnate” de membrii companiei noastre.

Utilizări

Pe scară largă, travertinul începe să fie utilizat încă din vremea anticilor romani, în ridicarea unor edificii sau pentru placări, înlocuind alte ”concurente” nu mai puțin viabile precum marmura sau granitul.

În epoca modernă, sfera utilizărilor se extinde. Suficient de robust și de ”ascultător”, travertinul se prelucrează ușor, fiind întâlnit în:

 • Amenajarea spațiilor publice și private;
 • La interior și la exterior;
 • In construcții, amenajări, finisaje.

În prezent, printre întrebuințări se numără:

 • Placări orizontale și verticale (pardoseli, stâlpi, fațade, borduri, alei, căi de acces, etc.);
 • Realizarea șemineelor, scărilor, glafurilor, pragurilor, obiectelor sanitare, blaturilor de bucătărie, etc.

Compania noastră se bucură deja de o experiență considerabilă în acest sens. Travertinul, la fel ca restul pietrelor naturale cu care lucrăm (marmură, granit), reprezintă un material de construcție deosebit de ofertant, care ne permite să-l includem în multiple proiecte.

Unul dintre ele, cu care ne și mândrim, constă în refacerea exterioară a Mall-ului Vitan. Lucrarea, una de amploare, a pus la încercare abilitățile întregii echipe care și-a adus aportul prin fiecare idee și intervenție concretă.

Date fiind exigențele clientului, rezultatul a reușit să depășească orice așteptare. Încă din momentul în care am bătut palma, am fost siguri că totul va corespunde proiectului inițial. Și așa cum oricine poate vedea, nu ne-am înșelat deloc.

Atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional, lucrarea nu prezintă erori, dimpotrivă, se integrează perfect în arhitectura locului. Iar cea mai bună dovadă este reprezentată de garanțiile de 20 de ani pe care le oferim. Însă la fel ca pentru fiecare lucrare cu granit sau cu marmură, condiția este ca beneficiarii să respecte recomandările constructorului.

Avantaje

a. Versatilitate

Poate că travertinul nu se remarcă prin duritatea granitului sau prin strălucirea aproape ireală a plăcilor de marmură lustruită. Însă unul dintre motivele popularității sale constă în multitudinea de utilizări.

Atâta timp cât plăcile au o grosime rezonabilă, travertinul poate juca rolul de ”protagonist” în lucrările de la interior și de la exterior. Totuși, condiția de bază rămâne să fie corect prelucrat și tratat, astfel încât să facă față uzurii, intemperiilor și contactului cu agenții corozivi.

În cazul companiei noastre, un ajutor important vine din partea arhitecților cu care colaborăm. Aceștia propun nu doar planul teoretic al proiectului. Ei ne ajută să gestionăm mai bine fiecare etapă până la finalizarea lucrării, fără intervenția directă a beneficiarului.

b. Estetică deosebită

Calitatea cea mai importantă este diversitatea cromatică și textura sa particulară. Pornind de la aceste însușiri atât de prețioase, majoritatea constructorilor, inclusiv compania noastră, îi rezervă un loc de frunte în amenajarea interioarelor.

De regulă, dar nu neapărat, propunem travertinul pentru spațiile din interiorul clădirilor, nu din exteriorul lor. Odată inclus în arhitectura ambientelor, le conferă eleganță și rafinament. Aceste trăsături rămân neschimbate în timp și mereu la modă, oricare ar fi tendințele sau stilul.

Dată fiind estetica particulară, travertinul se poate mai ușor integra în arhitectura antică decât în cea modernă. Însă acest lucru nu exclude folosirea sa în toate acele locuri unde se dorește accentuarea contrastelor dintre stilurile clasice și cele contemporane.

c. Aderență excelentă

Chiar și după lustruire, travertinul își menține textura poroasă. Dar în ciuda aparențelor, porozitatea poate fi văzută și ca o calitate, nu doar ca un defect.

Plăcile folosite în amenajări facilitează o mai bună aderență a suprafeței de contact. Nu degeaba constructorii le folosesc de exemplu pentru pavarea aleilor și bordurilor din jurul piscinelor.

Puncte slabe

Dacă tot vorbeam despre porozitate… De astă dată, nu o mai privim ca pe o calitate, ci mai degrabă ca pe un defect. Travertinul este un material poros, cu o sensibilitate accentuată la lovituri și zgârieturi.

În plus, are tendința să absoarbă lichidele, motiv pentru care trebuie utilizat cu o maximă atenție în anumite medii precum bucătăriile sau băile. Aici, există permanent riscul să fie afectat de substanțele corozive.

Recomandări

Înainte de folosire, recomandăm tratarea travertinului. De exemplu, la cererea clientului sau arhitectului, ne ocupăm de șlefuirea și lustruirea plăcilor, operațiuni care contribuie la impermeabilizare. Astfel, fiind rezistente la apă, vor fi mai ușor de curățat și de întreținut.

Persoanele care ne solicită serviciile nu au nevoie să cunoască noțiuni legate de construcții sau design interior. De toate aceste lucruri și de multe altele pe lângă se ocupă specialiștii noștri. Și orice neclaritate ai avea, te așteptăm cu întrebări.

Lucrează cu echipa BrownStone și proiectul tău va avea garantată o acoperire timp de două decenii! Folosește detaliile paginii contact și vei avea parte de consultanță gratuită, fără obligații contractuale sau financiare!


BrownStone

BrownStone este o companie de construcții și finasaje de lux, specializată în lucrări de montaj și finisare piatră naturală. Specialiștii BrownStone au o experiență cumulată de zeci de ani în lucrările cu piatră naturală. Avem capacitatea de a executa proiecte cu un grad ridicat de dificultate sau suprafețe de mari dimensiuni.