UNIC SI EXCLUSIV! Fragmente inedite din revista ”Arhitectura”, de la 1916

Farmecul arhitecturii de acum un secol, în câteva pagini, pline de istorie. Din revista trimestrială de artă, arte plastice si constructiune ”Arhitectura”, editată de Societatea Arhitectilor Români, în urmă cu exact 98 de ani, în luna mai 1916, aflăm lucruri fascinante si inedite despre constructiile românesti ale timpului si despre cel mai important arhitect român, originar din Focsani, arhitectul Ion Mincu.

Din cuprinsul revistei nr. 2, din anul I, aflăm cele mai importante teme dezbătute în acea perioadă: ”Stilul românesc”, ”Arhitectul Ioan Mincu (portret)”, ”Din opera arhitectului Ioan Mincu”, ”Mobilierul Bisericei albe din Baia”, ”Casa Cottescu”, ”Case vechi românesti”, ”Casa din strada Labirint”, ”Casa Guserescu”, ”Cronica artistică”, ”Tribuna liberă – Note fugitive”, ”Dare de seamă asupra Congresului”, ”Dare de seamă asupra gestiunei anului 1915”, ”Dela scoala superioară de arhitectură” si ”Informatiuni”. Tenta nationalistă transpune în aceste pagini, preocuparea majoră a arhitectilor acelor vremuri fiind conturarea unui stil românesc în arhitectură, care să preia din frumusetea caselor tărănesti, asezate într-un cadru natural.

De asemenea, portretul arhitectului Ioan Mincu, realizat de fostul său elev, Al. M. Zagoritz, merită citit pentru ineditul descrierii celui care a întemeiat scoala de arhitectură românească modernă, văzut ca ”un suflet de artist, într-un om mândru si supărat pe oameni”. O initiativă demnă de laudă, cuprinsă în paginile revistei, este si aceea de constituire a unui album cu operele arhitectului Mincu, care să cuprindă si amintirile despre acesta ale celor care l-au cunoscut.

Cuprinsul are si mentiunea: ”Cu numeroase ilustratiuni în text”, pentru a atrage cititorii. Iar ilustratiile, sub formă de schite si desene în creion, sunt realizate cu talent si inspiratie.

Din comitetul de redactie al revistei ”Arhitectura” făceau parte eminente ale domeniului arhitectural ale acelor vremuri: I. D. Berindei, P. Smărăndescu si Ion D. Trajanescu. Redactia si administratia revistei îsi aveau sediul pe Calea Victoriei nr. 43, la etajul III.

Vă invităm la o lectură captivantă, atât pentru cei initiati în ale arhitecturii, cât si pentru căutătorii de autentic si frumos, din revista în posesia căreia am intrat si pe care dorim să o împărtăsim cu dumneavoastră. Lectură plăcută!

,

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.